Bel20 sluit licht lager

In Brussel is de Bel20 in lijn met de andere Europese beurzen licht lager geeindigd. Een lager dan verwachte index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen, de index van de Universiteit van Michigan, speelde de Europese beurzen in de middaghandel parten.

(tijd) De Bel20 verloor 0,2 procent tot 4.221,79 punten. De aandelenkorf telde 9 stijgers en 10 dalers.

Warenhuizenketen Colruyt was de grootste stijger in de Bel20 en voegde 2,4 procent toe tot 147,4 euro. Het aandeel ging sinds begin vorige week al 9 procent omhoog. Volgens financieel directeur Wim Biesemans anticiperen de beleggers op goede halfjaarresultaten. Een tweede mogelijke verklaring is volgens hem dat twee beurshuizen onlangs de opvolging van het aandeel Colruyt zijn gestart met een koersdoel van 160 euro.

Suez zakte 0,6 procent tot 36,16 euro. De fusie tussen de Franse energiebedrijven Gaz de France (GdF) kan niet meer in 2006 worden beklonken. De voor woensdagmorgen geplande raad van bestuur van GdF, waarop de fusie zou worden besproken, is door een beslissing van een Franse rechtbank uitgesteld tot 2007. GdF ging tegen de uitspraak in beroep, maar dinsdag rond middernacht bevestigde het hof van beroep de uitspraak. De zaak was aangespannen door de Europese ondernemingsraad van GdF. Volgens de rechter kan de ondernemingsraad zich nog niet uitspreken over de fusie omdat ze slechts over 'minimale informatie' beschikt. Zonder het standpunt van de raad mag het management geen beslissingen over de fusie nemen, zodat de vergadering van vandaag is uitgesteld.

Door het uitstel kunnen GdF en Suez de bijeenroeping van de aandeelhouders, die gepland was voor 29 december, niet laten doorgaan. Die buitengewone algemene vergadering wordt nu uitgesteld tot de lente van volgend jaar, omdat het jaarresultaat van 2006 dan in rekening moet worden gebracht. Die nieuwe timing kan de fusieplannen in het gedrang brengen. Op 22 april vinden in Frankrijk presidentsverkiezingen plaats, en volgens waarnemers wordt het heel moeilijk om in de aanloop daarnaar de fusie door te voeren.

Op de brede markt sprong IBA er opnieuw uit met een winst van 8,85 procent tot 17,96 euro. Het aandeel won op vier dagen tijd al ruim 17 procent. Eind vorige week raakte bekend dat het bedrijf een nieuw protontherapiecontract heeft binnengehaald en een rechtszaak tegen concurrent Optivus heeft gewonnen. Analist Rodolphe Blondiau van ING Wholesale Banking verhoogde eerder deze week zijn koersdoel voor het aandeel.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos ging 3,9 procent hoger tot 8,99 euro. Galapagos en Cystic Fibrosis Foundation (CFF) breiden hun onderzoek naar de behandeling van taaislijmziekte uit. Dat levert Galapagos 0,8 miljoen euro aan onderzoeksbetalingen op, zo bleek uit een persbericht.

Roularta lag vrij goed in de markt na de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers. Het aandeel steeg woensdag met 3,1 procent tot 59,9 euro. Analisten Hans Slob en Philip Scholte van Rabo Securities verhogen in een reactie hun koersdoel voor het aandeel.

Miko steeg 2,2 procent tot 55 euro. De koffie- en kunstofverpakkingproducent investeert 6 miljoen euro in zijn kunststofpoot om aan de toegenomen vraag door nieuwe contracten te voldoen. De nieuwe contracten die de kunstofpoot van Miko met verschillende klanten in het buitenland heeft gesloten, zullen vanaf volgend jaar goed zijn voor een extra omzet van 4,5 miljoen euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud