Bel20 sluit met ruim 1% winst

Op Euronext Brussel heeft de Bel20 zijn winst in de laatste uren kunnen uitbreiden na de publicatie van het Amerikaanse banenrapport voor juli. Verder was er vrijdag weinig richtinggevend bedrijfsnieuws. Enkel Galapagos kwam voorbeurs met resultaten. Elders in Europa gingen de beurzen hoger na goede resultaten van onder meer Allianz en Swiss Reinsurance.

(tijd) De werkgelegenheid in de VS is in juli minder sterk gestegen dan verwacht. Hierdoor maken beleggers zich sterk dat de Federal Reserve dinsdag haar belangrijkste rentetarief niet opnieuw zal optrekken.

Na de bekendmaking van het werkgelegenheidsrapport breidde de Bel20 samen met de andere Europese indices zjin winst uit. Uiteindelijk sloot de Brusselse index op een winst van 1,04% op 3.826,82 punten. De Bel20 telde 12 stijgers en 7 dalers.

De zwaargewichten in de Bel20 sloten met mooie winsten. In de financiele sector steeg Fortis 1,8% tot EUR 28,48, ook goed voor de grootste procentuele winst in de index. KBC won 1,2% tot EUR 86,75 en Dexia 1% tot EUR 19,43. Ook elders in Europa wonnen de financiele aandelen terrein dankzij beter dan verwachte resultaten van de verzekeraars Allianz en Swiss Reinsurance.

Suez sloot 1,7% hoger op EUR 32,59. Grootste daler was NPM. De Frere-holding ging 1,4% achteruit tot EUR 279,70.

Op de brede markt speelde Galapagos in de late handel zijn winst kwijt, het aandeel verloor 0,9% tot EUR 8,62. Galapagos heeft over het eerste halfjaar van 2006 een verlies geleden van EUR 5,5 miljoen, tegen een verlies van EUR 3,4 miljoen een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door Tijd-Nieuwslijn rekenden gemiddeld op een verlies van EUR 6 miljoen. De omzet liep, vooral dankzij de overnames van BioFocus en DPI, op van EUR 2,2 miljoen tot EUR 11 miljoen. De onderneming herhaalt de verwachting dat de omzet in 2006 zal uitkomen op EUR 33-38 miljoen.

Galapagos verwacht de komende drie jaar nog twee grote overeenkomsten af te sluiten met farmaconcerns, vergelijkbaar met de alliantie die het biotechnologiebedrijf onlangs afsloot met GlaxoSmithKline.

Grootste stijger was Option, met een winst van 4,9% tot EUR 21,11. Sinds de maker van datakaarten voor draadloze communicatie vorige week donderdag meevallende resultaten bekendmaakte, werd het aandeel al 17,6% duurder.

Een andere opvallende stijger was D'Ieteren, dat 4,4% won tot EUR 263,50. Kabel- en telefoniebedrijf Telenet ging opnieuw omhoog: +1,5% tot EUR 17. Het aandeel steeg donderdag ook al 5,6% na de recente overnames in de Europese kabelsector. Volgens analisten werden de overgenomen bedrijven hoger gewaardeerd dan nu met Telenet het geval is.

Opvallende stijger in een periode van stijgende rentevoeten was vastgoedbevak Retail Estates, dat 1,8% won tot EUR 43. Onderaan de lijst was Zenitel terug te vinden, met een daling van 3,5% tot EUR 3,28.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud