Bel20 sluit nipt hoger

Euronext Brussel lukte dinsdag in een marginaal hoger slot terwijl de overige Europese beurzen lager gingen. De markten zaten gevangen tussen het aanhoudende geweld in het Midden-Oosten en positieve bedrijfsresultaten in de VS.

(tijd) Israel wil de dreiging van Hezbollah uitschakelen maar lukte daar vooralsnog niet in, tegen het einde van de handel in Europa liepen nog berichten binnen over raketten die insloegen in Israel.

De dollar profteerde van zijn status als vluchtmunt in tijden van internationale spanningen. De euro verzwakte 0,09% tot USD 1,2507 na eerder een dieptepunt te hebben bereikt van USD 1,2475, het laagste peil sinds 27 april. De Brentolie ging 1,08% hoger tot USD 76,74. De oliemarkt reageert op elke indicatie over de intensiteit en de duur van het conflict in het Midden-Oosten.

De Bel20 sloot 0,08% hoger op 3.590,27 punten bij 8 stijgers, 10 dalers en 1 onveranderd aandeel. De Belgische toonaangevende rente op tien jaar steeg 2,2 basispunten tot 4,037%.

De Bel20 werd aangevoerd door InBev. Het aandeel ging 2,25% hoger tot EUR 38,19. Sectorgenoot Heineken heeft de verwachting voor de autonome groei van de nettowinst verhoogd naar iets boven de 10%. Het Nederlandse bierconcern spreekt over een sterke volumegroei in Centraal- en Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost Azie. Bovendien raakte gisteren bekend dat Inbev via een joint venture zijn bieren Stella en Becks op de Indiase markt gaat lanceren.

Omega Pharma volgde met een winst van 1,7% tot EUR 53,65. Het bedrijf publiceerde nabeurs kwartaalcijfers en beleggers anticipeerden daarop. Gedelegeerd bestuurder Mark Coucke gaf eerder aan dat de winstverwachtingen voor het volledige jaar wel eens zouden kunnen aangepast worden. Nabeurs bleek dat de jaarprognoses gehandhaafd blijven en dat een sterkere omzetgroei wordt verwacht voor de tweede jaarhelft. Maar de omzet voor het eerste halfjaar bleef wel duidelijk onder de verwachtingen.

Bij de dalers liep Bekaert in de kijker met een verlies van 5,45% tot EUR 69,35 zonder specifiek nieuws. Er verwisselden 138.920 aandelen van eigenaar, maar in de marktenzalen werd niet meteen een verklaring gevonden voor de koersbeweging en de drukte. Het volume stemt overeen met twee en een halve keer het daggemiddelde.

UCB zakte 0,7% tot EUR 45,4. Cimzia, een van UCB's topproducten voor de toekomst, lijkt nu ook beloftevol als behandeling van psoriasis. Dat blijkt uit een eerste studie waarin de werkzaamheid en veiligheid van Cimzia getest werd als mogelijk medicijn voor de chronische huidziekte. Het ontwikkelingsprogramma heeft er net de fase II-studie opzitten en de resultaten ervan vertonen een 'hoge statistische significantie'. Analisten vinden dat het programma nog in een te vroeg stadium zit om hun waardering van het bedrijf aan te passen. Voor andere toepassingen staat de ontwikkeling van Cimzia al verder. Volgend jaar wordt Cimzia op de markt gebracht als medicijn tegen de Ziekte van Crohn terwijl Cimzia als behandeling voor reuamtoide artritis de laatste studiefase doorloopt.

Deceuninck was de grootste verliezer van de brede markt, het aandeel kelderde 5,3% tot EUR 20,83. Volgens handelaren dringt het nieuws van de tegenvallende resultaten van het bedrijf met enige vertraging door in het buitenland. Deceuninck publiceerde vorige week een teleurstellende kwartaalupdate en liet toen uitschijnen dat het geen gemakkelijke klus zal worden om de jaardoelstellingen te halen.

Brantano zakte 1,7% tot EUR 45,50. Brantano verlaagde maandag na een zwak eerste halfjaar zijn omzetdoelstellingen voor dit jaar. Over de eerste zes maanden zakte de omzet met 3,8%. Ook voor het volledige jaar verwacht de groep een daling van de omzet tot EUR 295 a 300 miljoen terwijl eerder nog sprake was van een toename van om en bij de 3%. De koersterugval wordt evenwel beperkt door het speculatieve tintje aan het aandeel. De retailholding Mitiska kondigde gisteren aan dat het samen met de andere meerderheidsaandeelhouders de mogelijkheid bestudeert om Brantano van de beurs te halen.

Option opende bijna 4% hoger maar de winst was zo goed als verdwenen bij het slot op EUR 16,37. Analist Conrad Werner van Morgan Stanley startte de opvolging van het aandeel met een overweight-advies en een koersdoel van EUR 22. Werner verwacht dat het voorbije kwartaal opnieuw een recordkwartaal was. De officiele guidance van Option voor 2006 schat de analist als vrij conservatief in.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud