Advertentie

Bel20 sluit op de valreep met winst af

Op Euronext Brussel is de Bel20 vrijdag op de valreep met lichte winst geëindigd. Het grootste deel van de dag keek de index tegen verlies aan, maar na de publicatie van lager dan verwachte Amerikaanse werkloosheidscijfers keerde de trend. Bovendien bleek ook het tekort op de Amerikaanse handelsbalans kleiner dan analisten hadden voorspeld.

(tijd) De Bel20 eindigde 0,2 procent hoger op 4.378,28 punten. De beursgraadmeter telde 15 stijgers en 4 dalers. Fortis, dat donderdag nog een sprong van 1,9 procent maakte, eindigde onveranderd op 32,7 euro. Met een winst van 1,7 procent tot 113,37 euro was Solvay vrijdag de grootste stijger binnen de Bel20. Sterkste daler was Umicore, dat 1,9 procent lager ging tot 130,78 euro.

De gloednieuwe Bel20'er Ackermans & van Haaren (AvH) steeg met 1,3 procent tot 64,59 euro. De Antwerpse investeringsmaatschappij boekte in 2006 een nettowinst van 307,6 miljoen euro, 10 procent meer dan een jaar eerder en in lijn met de verwachtingen van analisten. AvH stelt voor een 28 procent hoger brutodividend uit te keren van 1,15 euro per aandeel.

Winkelgroep Delhaize boekte een mooie winst van 1,6 procent tot 65,34 euro. Het bedrijf volgde daarmee de opgaande trend van zijn Europese sectorgenoten en kon bovendien profiteren van de meevallende macrocijfers uit de VS, waar het het grootste deel van de omzet realiseert. "De laatste tijd was het aandeel gezakt. Investeerders maakten zich zorgen over een tragere groei in de Verenigde Staten. Maar na de betere data van vandaag zijn de vooruitzichten opnieuw wat mooier geworden," zegt Olivier Schoevaerdts, handelaar bij Dexia Securities.

Volgens Schoevaerdts hebben de nieuwe Amerikaanse economische cijfers het beurssentiment opnieuw wat kunnen opkrikken. "Maar beleggers blijven voorzichtig na de forse daling van vorige week." Die voorzichtigheid valt ook af te leiden uit de lagere handelsvolumes, klinkt het.

De Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) rapporteerde donderdag nabeurs zijn jaarprestaties. De spilholding van de Waalse financier Albert Frere heeft over het voorbije jaar een geconsolideerde nettowinst behaald van 912,4 miljoen euro. Dat is een stijging met 52 procent tegenover de 600,7 miljoen euro in 2005. NPM stelt een brutodividend van 0,68 euro per aandeel voor. In de marge van de cijfers raakte bekend dat het gezamenlijke fonds van Frère en de Fransman Bernard Arnault op punt staat in een grote onderneming te investeren. Een naam en een bedrag werden echter niet vrijgegeven. Het aandeel NPM sloot 1,4 procent hoger op 47,79 euro.

De Franse energiegroep Suez, die gisteren nog een winst van ruim 2 procent boekte sloot 0,4 procent lager op 37,54 euro. De Franse zakenkrant Les Echos meldde vrijdag dat de Franse regering talmt met het ondertekenen van het besluit dat de privatisering van Gaz de France mogelijk maakt. Die is nodig wil het omstreden fusieproject tussen Suez en Gaz de France slagen.

Op de brede markt profiteerde Kinepolis licht van de beter dan verwachte jaarcijfers die het vanmorgen vrijgaf. Het aandeel won 1,2 procent tot 50,50 euro. De bioscoopgroep pakte uit met een stijging van de nettowinst in 2006 met 80 procent tot 14,6 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een nettowinst van 13,6 miljoen euro. De groep stelt een dividend van 0,64 euro per aandeel voor. Concrete vooruitzichten voor 2007 ontbreken.

Innogenetics steeg met 0,3 procent tot 8,05 euro. In de patentzaak tussen het Gentse biotechbedrijf en het Amerikaanse Abbott Laboratories heeft het Amerikaanse Hof van Beroep de motie die de Amerikaanse groep had ingediend, naast zich neergelegd. De verkoopstop voor Abbott treedt opnieuw in.

Systemat eindigde 1,6 procent hoger op 6,86 euro. De informaticadienstengroep heeft een berhoorlijk 2006 achter de rug. De omzet kwam boven de verwachting uit en een verlies van 4,85 miljoen euro maakte plaats voor een nettowinst van 2,17 miljoen. Voor 2007 rekent Systemat in Belgie en Luxemburg op een omzet van 120 miljoen euro, een bedrijfswinst van 3,5 miljoen en een cashflow van 5 miljoen.

Home Invest Belgium ging 0,9 procent hoger tot 59,50 euro. De residentiele vastgoedbevak zag het afgelopen jaar zijn nettowinst uitkomen op 9,7 miljoen euro. Dat is een lichte stijging tegenover de 9,1 miljoen winst over 2005. Home Invest trekt zijn nettodividend op tot 2,24 euro per aandeel. Het voorgestelde dividend betekent een stijging van 2,28 procent op jaarbasis, rekening houdend met het extra aantal aandelen.

De Solvay-holding Solvac realiseerde over 2006 een nettoresultaat van 298 miljoen euro, tegen 176 miljoen euro in 2005. Het netto recurrente resultaat, zonder de boekhoudkundige meerwaarde, steeg 5,5 procent tot 57,8 miljoen euro. Opmerkelijk is dat Solvac zijn VVPR-aandelen schrapt. Solvac biedt voortaan dus slechts 1 soort aandeel aan, wat de liquiditeit ten goede komt. Om de verhandelbaarheid van het aandeel verder te bevorderen, sloot Solvac een akkoord met Petercam, dat voortaan optreedt als liquidity provider. Het aandeel Solvac tikte 0,9 procent hoger af op 137,16 euro.

De notering van het aandeel van de Nationale Bank van Belgie is opgeschort bij een koers van 3.764,99 euro. Dat gebeurde in afwachting van een uitspraak in de rechtszaak tussen advocaat Mischael Modrikamen en de bank over de uitkering van een meerwaarde van 8,3 miljard euro op goudverkopen aan de staat. Hoewel de Brusselse rechtbank van koophandel zaak later op de dag ongegrond had verklaard, werd de handel in de Nationale Bank niet meer hernomen. Verwacht wordt dat dat maandag zal gebeuren.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud