Advertentie

Bel20 sluit op hoogste peil in zes maanden

De Bel20 is donderdag 2,4 procent hoger gesloten. De Brusselse sterindex staat daarmee op het hoogste peil sinds november vorig jaar. De financials waren opnieuw erg in trek. Fortis steeg ruim 15 procent na een positief rapport van JPMorgan.

(tijd) - De financiële waarden trokken ook aan door toedoen van geruststellende woorden van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner.

Die stelde dat de resultaten van de stress tests 'geruststellend' zullen zijn. Dat voedt de speculatie dat de banken overal ter wereld minder vers kapitaal zullen nodig hebben dan aanvankelijk werd gevreesd. In Brussel gaan KBC, Dexia en Fortis daarop hoger. Het Fortis-aandeel kreeg een positief advies van JPMorgan.

Ook elders in Europa gingen de banken overwegend hoger. Nochtans lekten nogmaals resultaten van de Amerikaanse stresstests uit, die niet zo fraai oogden. Woensdag raakte al bekend dat Bank of America 34 miljard dollar zou nodig hebben om het kapitaal te versterken. Vandaag volgde dan nog het nieuws dat Citigroup 5 en Wells Fargo 15 miljard extra moeten zoeken. 'Geen goed nieuws, maar de markt is ervan overtuigd dat het niet onoverkomelijk is voor de banken', zegt een analist.

Dit optimisme werd nog ondersteund door de resultaten van de Britse bank Barclays. Die heeft in het eerste kwartaal van 2009 de nettowinst met 12 procent zien stijgen tot 826 miljoen pond, geholpen door een sterke groei van de divisie investment banking. 

Toch kent de sector enkele kneusjes donderdag. Zowel Societe Generale als Lloyds TSB kwamen met slechte resultaten op de proppen. Die laatste was bovendien pessimistisch over de economie, omdat ze in hun portefeuille de slechte bedrijfsleningen zien aangroeien. De bank denkt nog steeds een verlies te zullen maken in 2009.

Weer in Brussel is AB InBev een van de drijvende krachten achter de winst van de Bel20. Kort na opening spurtte het aandeel ruim 10 procent hoger, bij de slotbel bleef nog 2,3 procent over. Beleggers reageren uitermate tevreden op de sterke resultaten van 's werelds grootste brouwer. Die etaleerde opnieuw zijn vermogen om kosten te besparen. Terwijl de omzet ongeveer volgens verwachtingen uitkwam, presteerde AB InBev flink beter dan verwacht op het vlak van bedrijfskasstroom en nettowinst.

Zoals verwacht kondigde AB InBev ook de verkoop van zijn Koreaanse dochter Oriental Brewery aan. De tweede grootste brouwer van Zuid-Korea wordt overgenomen door de Amerikaanse private equitygroep Kohlberg Kravis Roberts (KKR) voor 1,8 miljard dollar of omgerekend zo'n 1,4 miljard euro.

KE/RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud