Bel20 sluit opnieuw met zwaar verlies

Euronext Brussel kende opnieuw een dieprode dag en tuimelde ruim 2% lager. Net als bij de vorige zware verliesdagen in mei en juni was de aanleiding voor de paniekverkopen ook nu onverminderd de vrees dat de centrale banken wereldwijd de rente zullen blijven verhogen.

(tijd) Die vrees werd begin deze week nog aangewakkerd door de harde inflatieretoriek van de Fed-voorzitter Ben Bernanke. Volgens handelaars is er een beetje opluchting over de renteverhoging van de Europese Centrale Bank.

De ECB trok de rente 'maar' met de gebruikelijk 25 basispunten op tot 2,75% en niet met 50 basispunten zoals sommige economen vreesden. De rentebeslissing had vooral impact op de valutamarkten. De euro zet de daling in versneld tempo voort en kost nu nog USD 1,2644, tegenover 1,2850 gisteren. Dat is een daling met meer dan 1,1%. Begin deze week noteerde de euro nog bijna aan USD 1,30.

De Bel20 kon in de middaghandel de schade even beperken tot een verlies van 1,1% of 39 punten maar sloot uiteindelijk 2,11% lager op 3.509,70 punten. De index telde amper een stijger (Suez), een onveranderd aandeel (Belgacom) en 17 dalers. De Franse nutsgroep Suez ging 0,5% hoger op EUR 30,19. Tijdens de middagsessie stond Suez nog 3,1% hoger. De stijging kwam er dankzij een bericht op Boursorama. De Franse on-line beleggerssite meldt dat het Amerikaanse conglomeraat General Electric een bod overweegt op de waterafdeling van Suez.

De oliesector incasseerde rake klappen door de daling van de olieprijs, in reactie op het bericht dat de terroristenleider al-Zarqawi in Irak gedood zou zijn. GBL, dat door het zware gewicht van sterparticipatie Total steeds meer in lijn met de oliesector beweegt, dook 4,5% lager naar EUR 77,60. Total maakt nu reeds een derde uit van de portefeuille van GBL en is daarmee belangrijkste participatie voor de Frere-holding. Voorts viseerden beleggers ook weer de cyclische aandelen in de Bel20. De metalenspecialist Umicore leverde 3,2% in tot EUR 104,60, bij staaldraad- en staalkoordgroep Bekaert ging er 3,6% van de koers af tot EUR 73,55.

Sofina ging in lijn met de markt 2,2% lager op EUR 68. De Zwitserse luxeartikelengroep Richemont, de belangrijkste participatie van de Boël-holding, gaat in Zürich stevig onderuit na de publicatie van tegenvallende resultaten.

Buiten de Bel20 spelen de meeste vastgoedbevaks hun rol als toevluchtsoord in bange tijden uit. Leasinvest klom 0,2% naar EUR 65,35, Intervest Offices ging 0,3% hoger naar EUR 26,25.

De grote uitzondering is Wereldhave Belgium. De vastgoedbevak was de grootste daler met een verlies van 11,9% naar EUR 57,30. Het handelsvolume is met 17.000 stuks zestien keer drukker als gemiddeld. De Tijd schreef vanmorgen dat het Brusselse parket in een dossier van kasgeldfraude de ontbinding vordert van Wereldhave Belgium. In het jaarverslag van de bevak wordt enkel melding gemaakt van een fiscale betwisting, maar het Brusselse gerecht heeft aanwijzingen van kasgeldfraude waarvan de opbrengst zou zijn 'witgewassen' met de bouw van een shoppingcentrum in Luik. In een persbericht zegt Wereldhave Belgium de publicatie van het artikel in De Tijd te betreuren. Wereldhave Belgium geeft wel toe betrokken te zijn in een gerechtelijke procedure.

Voorts zaten ook de sterk gestegen technologieaandelen in de hoek waar de klappen vallen. Option dook 5,5% lager naar EUR 17,35, bij Punch en Melexis ging er respectievelijk 4,6% tot EUR 90,30 en 4,3% tot EUR 12,54 af.

Lotus Bakeries was de welgekomen positieve verrassing. Beleggers wisten onverminderd de overname van de Nederlande peperkoekfabrikant Peijnenburg door Lotus Bakeries te smaken. De koekjesbakker klom 1,4% naar EUR 149.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud