Bel20 sluit positief na herstelrally

Op Euronext Brussel is de Bel20 dinsdag hoger gesloten nadat in de namiddag een mooie herstelbeweging ingezet werd. De inflatievrees speelde de markt aan het begin van de dag nog parten, net als op Wall Street de avond voordien. Maar na de positieve start in New York, mede door positieve cijfers over de huizenmarkt, zette de Brusselse index zijn opwaartse tocht in. De toonaangevende Europese indices kenden een gelijkaardig verloop. Op bedrijfsvlak liepen Dolmen en Real Software in de kijker na fusiegeruchten.

(tijd) Om 15 uur raakte bekend dat het Belgische consumentenvertrouwen in mei hersteld is. Volgens de Nationale Bank zijn de gezinnen merkelijk optimistischer geworden ten aanzien van de algemene economische situatie, de werkloosheid en hun spaarmogelijkheden. De verwachtingen van de consumenten over hun financiele situatie zijn eveneens verbeterd.

De Bel20, die maandag al licht hoger sloot, won dinsdag uiteindelijk 0,9% tot 3.547,06 punten. In de loop van de dag bereikte de index een dieptepunt van 3.492,04 punten, 0,7% lager dan de slotstand van maandag. Vandaag telde de index 13 stijgers en 5 dalers. Colruyt sloot onveranderd op EUR 120,7.

Suez sloot op een mooie winst van 3,05% op EUR 30,41 en tekende daarmee voor het grootste deel van de Bel20-wisnt. De Europese Commissie opende maandag een grondig onderzoek naar de fusie met Gaz de France. Volgens de Commissie leidt de fusie tot 'grote concurrentieproblemen' op de Belgische elektriciteits- en gasmarkt. De Franse regering zei vandaag dat ze de fusie tussen de twee Franse groepen tegen het einde van dit jaar wil afronden. Op die manier hoopt de Franse politiek in de zomermaanden het politieke verzet te kunnen breken.

De financiele aandelen profiteerden van het omgekeerde sentiment op de markten en herstelden in de namiddag, zij het niet spectaculair. Fortis sloot 0,5% hoger op EUR 25,83, KBC ging 0,25% hoger tot EUR 80,8 en Dexia sloot nipt positief (+0,05%) op EUR 18,24. Samen met ING Belgie zijn de drie banken aandeelhouders van Banksys. Volgens De Tijd gaan deze vier exclusieve gesprekken voeren met de Franse groep Atos Origin over de verkoop van Banksys.

Andere mooie stijgers in de Bel20-index waren Delhaize (+1,9% tot EUR 51,7), InBev (+1,7% tot EUR 35,6) en Umicore (+1,6% tot EUR 100,5). De grootste verliezer was Barco (-1,8% tot EUR 69,05).

Op de brede markt stonden Real Software en Dolmen de hele dag in de kijker. Volgens De Tijd bereiden de twee informaticabedrijven een fusie voor. De twee bedrijven zijn al geruime tijd op zoek zijn naar een financiele of operationele partner en zouden nu de laatste hand leggen aan een samensmelting. Wie daarbij wie zou overnemen, is nog niet duidelijk. Vooral Real Software werd vandaag erg druk verhandeld. Het aandeel sloot 16,1% (of EUR 0,05) hoger op EUR 0,36 en werd 28 keer zo veel verhandeld dan op een gemiddelde handelsadag (1,7 miljoen stuks).

Dolmen van zijn kant stond bij het slot 1,65% hoger op EUR 11,1 en werd ongeveer even vaak verhandeld dan gewoonlijk (4.600 stuks). In de loop van de dag noteerde het aandeel maximum 5,3% hoger. Rond 17 uur reageerde Dolmen met een persbericht. Het bedrijf zegt dat er op dit moment geen enkel concreet fusieproject op tafel ligt. 'Dolmen bekijkt constant mogelijke strategische opportuniteiten die gericht zijn op toekomstige groei. Daarom zijn er, zoals steeds, frequent lopende gesprekken met verschillende mogelijke partners in de markt', aldus Dolmen.

Tessenderlo maakte in de loop van de dag een herstructureringsplan voor zijn chemietak bekend. Bij die operatie kunnen 240 banen verloren gaan, waarvan 197 in Limburg. Tessenderlo wil daarmee jaarlijks EUR 20 miljoen besparen. Vakbonden reageren ontgoocheld want de plannen zijn ingrijpender dan verwacht. Drie jaar geleden verlieten al 250 mensen het bedrijf. De beleggers leken niet onder de indruk van de plannen en stuurden het aandeel 0,15% lager tot EUR 27,39.

Keyware sloot onveranderd op EUR 0,17 en het verhandelde volume was relatief laag. Het bedrijf meldde maandag nabeurs een minderwaarde van EUR 3 miljoen te boeken op de verkoop van zijn verlieslatende veiligheidsafdeling aan RISCO. Keyware ontvangt maximaal EUR 4 miljoen voor de verkoop.

Enkele kleinere technologiewaarden, die maandag bij de grootste stijgers hoorden, moesten opnieuw terrein inleveren. IPTE, de onderaannemings- en automatiseringsgroep, daalde 4% tot EUR 4,8 en EVS, de producent van beeldservers, verloor 3,9% tot EUR 35,86.

Analisten melden dat de Vlaamse regering het baggercontract van 7 jaar met de Tijdelijke Vereniging Zeeschelde voor het onderhoud van de Schelde heeft verlengd. Dat is een goede zaak voor de baggergroep DEME, een van de drie partners in de TV Zeeschelde. DEME is voor 50% in handen van CFE en voor 50% van Ackermans & van Haaren. Beide aandelen moesten weliswaar terrein inleveren. CFE ging 0,9% lager tot EUR 743 en AvH zakte 2,2% tot EUR 55,25.

Op de fixingmarkt bleef Sapec onveranderd op EUR 86,5 staan. De agroholding wilde vandaag op de algemene vergadering nog geen concrete vooruitzichten voor 2006 geven, wegens de beperkte visibiliteit. Al zei Antoine Velge, de gedelegeerd bestuurder van Sapec, wel een vergelijkbare groei te verwachten als die in 2005, 'maar op dit moment krijgen we niet erg bemoedigende signalen'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud