Bel20 sluit vlak dankzij mooie eindspurt

Op Euronext Brussel sloot de Bel20 vlak. Hoewel de beursindex reeds 's ochtends met verlies noteerde en teleurstellende Amerikaanse macro-cijfers in de namiddag voor een negatief sentiment zorgden, klom de sterindex met een eindspurt uit de rode cijfers.

(tijd) Om 16 uur Belgische tijd raakte bekend dat de verkopen van bestaande huizen in de VS in maart de grootste val in achttien jaar kenden. Er werd vorige maand op maandbasis een daling gemeten van liefst 8,4% tot 6,12 miljoen, economen gingen uit van van een afname van slechts 4,3%.

Daarnaast daalde het consumentenvertrouwen in april tot 104,0, het laagste niveau sinds augustus vorig jaar en eveneens een grotere afname dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een terugval tot 105,0. Het is de derde maand op rij dat het vertrouwen van consumenten in de Verenigde Staten afneemt.

De Bel20 sloot stabiel af op 4.612,31 punten. De index telde 10 dalers en 9 stijgers. Zwaargewichten Fortis ( +0,7% tot 34,47 euro) en Suez (+0,6% tot 40,98 euro) hielden de Bel20 uit de rode cijfers. Fortis is nog altijd van plan een gooi te doen naar ABN AMRO, samen met Royal Bank of Scotland en Santander.

Umicore, maandag nog de sterkste daler binnen de sterindex, herstelde 1,1 procent tot 138 euro. Het aandeel was met die winst deze keer de sterkste stijger. De Belgische materiaaltechnologiegroep en Zinifex maakte maandag bekend een akkoord te hebben ondertekend over de oprichting van Nyrstar. In deze onderneming worden de respectieve zinkraffinage- en zinklegeringsactiviteiten van beide groepen ondergebracht.

NPM sloot vrijwel onveranderd op 48,80 euro, een minieme stijging van 0,04 procent. De Frere-holding neemt een belang van 25,3 procent in Affichage Holding, de Zwitserse marktleider in reclameaffichage. Het vriendschappelijke belang is goed voor een investering van 123 miljoen euro. NPM krijgt 5 procent van de stemrechten. Ook verkoopt NPM zijn participatie van 50 procent in Chateau de Rieussec aan zijn zakenpartner Domaines Barons de Rothschild, en dit voor een bedrag van 36 miljoen euro. De verkoop levert een geconsolideerde meerwaarde van 11 miljoen euro op.

Die andere Frere-holding, GBL, maakte op de algemene vergadering aan zijn aandeelhouders bekend dat het zijn belang in de Franse cementgroep Lafarge heeft uitgebreid tot 17 procent. Tot dusver had de holding 16,6 procent in handen. GBL sluit niet uit dat het zijn belang verder uitbreidt. GBL verloor 0,45 procent tot 90,11 euro.

Colruyt was de grootste verliezer. De Halse supermarktketen verloor 1,5 procent tot 173,51 euro. InBev deed niet beter met een daling van 1,5 procent tot 56,21 euro. Aandeelhouders werden op de algemene vergadering van de Belgisch-Braziliaanse brouwer niet veel wijzer over de overnameplannen van InBev. 'We zullen niet consolideren om te consolideren', klonk het. Gedelegeerd bestuurder Carlos Brito noemde India, China, Rusland en Latijns-Amerika als interessante markten. De algemene vergadering stemde in met een brutodividend van 0,72 euro per aandeel.

KBC won 0,2 procent tot 98,56 euro. Bank Degroof verhoogt zijn koersdoel van 106 tot 108,50 euro. 'Als gevolg van de sterke cijfers over de embedded value die KBC maandag bekendmaakte,' zegt Ivan Lathouders, analist bij Bank Degroof. De embedded value is de economische waarde van de uitstaande verzekeringen van de groep. Ook Almancora (+0,1% tot 117,8 euro), de holding achter KBC, kreeg een koersdoelverhoging van 132 tot 137 euro. Voor beide aandelen behoudt Degroof zijn koopadvies.

Op de brede markt was Zenitel het best presterende aandeel met een winst van 6,9 procent tot 3,74 euro. Zenitel wil 18 miljoen euro vers kapitaal ophalen. Het gaat daarvoor nieuwe aandelen uitgeven aan een prijs van 2,6 a 3,2 euro per stuk. Die prijs ligt 8,6 a 25,7 procent onder de slotkoers van maandagavond. Bestaande aandeelhouders kunnen in totaal voor 13 miljoen euro intekenen. Met het extra geld gaat Zenitel zijn TETRA-radionetwerken in Nederland en Belgie verder uitbouwen, de verkoop ondersteunen van intercomproducten op basis van Voice over IP en de balansstructuur versterken.

Atenor verloor 1,1 procent tot 43 euro. Luc Vermeulen, voorzitter van de raad van bestuur van de vastgoedgroep, heeft de voorbije dagen 12.874 aandelen verkocht voor ca. 550.000 euro.

Dieter Snoeck dieter.snoeck@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud