Bel20 speelt winst kwijt

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel ging de Bel20 positief van start maar in de laatste handelsuren ging de winst volledig in rook op.

Elders in Europa deed zich hetzelfde voor. Oorzaak was de onverwacht sterke stijging van de Amerikaanse producentenprijzen. Daardoor anticipeerden de markten op verdere ingrepen van de Federal Reserve om de inflatie onder controle te krijgen. Ook de Duitse ZEW-indicator zorgde voor weinig steun. Die kwam namelijk lager uit dan verwacht.

Opvallende stijgers in Brussel waren IRIS Groep, Galapagos en UCB. Brantano struikelde over de maandagavond gegeven omzet- en winstwaarschuwing.

De Bel20 is 0,1% lager gesloten op 3.289,45 punten. vijf aandelen gingen hoger, 14 lager.

UCB was de sterkste stijger. Beleggers anticipeerden al van 's ochtends vroeg op de publicatie van goede testresultaten voor Cimzia, het middel tegen de ziekte van Crohn. Het aandeel stond op een bepaald moment 3% hoger. Om 16.00 bleek dat gerechtvaardigd te zijn. De resultaten waren in lijn van de verwachtingen waardoor wat winst genomen werd. UCB sloot 1,9% hoger op EUR 43,96. De cijfers tonen aan dat Cimzia doeltreffend was bij de beheersing van de tekenen en symptomen van de ziekte van Crohn. Dat was in de lijn van de verwachtingen. De biofarmaciegroep is van plan in het eerste kwartaal van 2006 een vergunningsaanvraag in te dienen in de VS en in Europa.

InBev steeg 1,5% tot EUR 33,13. Het bierconcern kreeg een adviesverhoging van CSFB, van neutral naar outperform. De analist zette tevens het koersdoel op EUR 38. De verhogingen zijn te danken aan de inspanningen van InBev om wereldwijd de kosten te verlagen en ook aan de sterkte van de Braziliaanse real.

De financiele waarden sloten verdeeld. Fortis verloor 0,2% tot EUR 23,9, Dexia ging 0,3% lager tot EUR 18,24 en KBC Groep steeg 0,1% tot EUR 67,85. Maandag raakte bekend dat Dexia de enige Belgische bank is die een bod op de Roemeense bank BCR heeft ingediend. KBC Groep kreeg vanmorgen een adviesverhoging van Fortis Bank, van hold naar buy. Nu KBC niet biedt op BCR, zou de groep wel eens eigen aandelen kunnen gaan inkopen, denkt de analist.

Belgacom sloot 0,2% lager op EUR 28,28. Volgens L'Echo overweegt Belgacom zijn bod op Telindus te verhogen. De Standaard kwam met een heel ander verhaal en deed drie scenario's uit te doeken die bij Telindus circuleren. De voorkeur zou daarbij uitgaan naar een beursexit met de hulp van een financiele partner. Telindus steeg 0,8% tot EUR 14,62.

Grootste verliezer binnen de Bel20 was Agfa-Gevaert, dat 2,25% zakte tot EUR 18,72. Omega Pharma verloor 1,9% tot EUR 42,29.

Op de brede markt was IRIS de hoogvlieger. In het programma Buy & Sell op KanaalZ was analist Jean-Marc Mayeur van ING WB heel lovend over IRIS. Voorts heeft KBC Securities het koersdoel voor IRIS verhoogd tot EUR 37. IRIS steeg 5,6% tot EUR 36,5.

Galapagos steeg 1,25% tot EUR 9,72. Galapagos-dochter BioFocus heeft een samenwerking met het Zwitserse farmaceutische bedrijf Serono uitgebreid. Het is het eerste nieuwsfeit sinds Galapagos de handen legde op het Britse biotechbedrijf. De deal is volgens CEO Onno van de Stolpe minstens EUR 0,5 miljoen waard.

Brantano donderde 3,5% lager tot EUR 44. De schoenenretailketen behaalde in het derde kwartaal een omzet van EUR 78,9 miljoen, minder dan verwacht. Bovendien verlaagde Brantano de verwachtingen voor de omzet en de bedrijfswinst voor 2005 tot respectievelijk EUR 300 miljoen en EUR 18 miljoen. Dexia en Degroof verlaagden vanmorgen hun advies, ING en KBC hun koersdoelen.

Innogenetics bleef hangen op EUR 9,7. Innogenetics heeft een volledige, wereldwijde licentie verworven bij de Zwitserse farmagroep Roche voor het gebruik van haar beschermde PCR-technologie voor de ontwikkeling van producten voor moleculaire diagnose. Het Gentse bedrijf betaalt daarvoor, gespreid over vier jaar, maximum USD 27,5 miljoen aan Roche, plus royalties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud