Advertentie

Bel20 springt moeiteloos over 1.800 punten-horde

Net als op alle andere Europese beurzen waren ook de Brusselse beleggers donderdag opnieuw zwaar aan het feesten. Meevallende macro-cijfers, hoopgevende woorden van de Amerikaanse minister van Financiën Geithner en een flinke dosis optimisme waren de belangrijkste factoren om de Brusselse sterindex de op twee na sterkste klim van het jaar op te leveren.

Gisteren had een reeks meevallende cijfers over de Amerikaanse huizen- en automarkt de beurzen al hoger gestuwd, vandaag werd die positieve trend verdergezet door groeiend optimisme over de maatregelen die de G20 in Londen wil treffen om uit de huidige crisis te raken. De beslissing van de Europese Centrale Bank om de rente minder dan verwacht te verlagen en licht tegenvallende cijfers over de fabrieksbestellingen in de VS, wogen nauwelijks op de beurskoersen.

Met uitzondering van winkelketen Colruyt, dat 1,2 procent lager ging tot 172,37 euro, boekten alle aandelen binnen de Bel20 stevige winsten. Ster van de dag was staaldraadgroep Bekaert, dat liefst 10,1 procent hoger schoot tot 57,53 euro, het hoogste peil sinds midden november vorig jaar. Het aandeel kon flink profiteren van de groeiende hoop op een stijgende vraag, onder meer uit de auto-industrie. Bekaert produceert immers ook staaldraad voor autobanden.

Materiaaltechnologiegroep Umicore haalde eveneens zijn voordeel uit die groeiende hoop op een ecnomisch herstel. Die hoop stuurde de metaalprijzen gisteren flink hoger, wat resulteerde in een koerswinst van 6,9 procent op 14,35 euro voor Umicore. Solvay, dat na berichten over een mogelijk bod op zijn farmadivisie gisteren een van de uitschieters was, had een flink deel van dag last van winstnemingen, maar sloot uiteindelijk wel 1,9 procent hoger op 58,60 euro.

Net als in de rest van Europa zetten ook in Brussel de financiële waarden hun herstel verder. Dexia schoot 8,2 procent de hoogte in tot 2,67 euro. Tijdens een roadshow in Londen wist gedelegeerd bestuurder Pierre Mariani te vertellen dat Dexia een 'veel beter' eerste kwartaal achter de rug heeft, beter alvast dan tijdens de laatste zes maanden van vorig jaar. Even voordien hadden de analisten van Rabo Securities hun koersdoel voor het aandeel al opgetrokken tot 3 euro. De andere Brusselse financiële waarden waren eveneens goed op dreef: KBC sprong 7 procent hoger tot 12,76 euro en de Fortis-holding boekte een winst van 4 procent op 1,46 euro.

Ook de aandelen uit de vastgoedsector vielen donderdag goed in de smaak. Vooral de koerssprong van Befimmo, met een winst van 8,9 procent op 68,04 euro, viel op. Sinds de vastgoedbevak dinsdag aankondigde een site in Luik te ontwikkelen voor de FOD Financiën, is het aandeel al met ruim een vijfde in waarde gestegen. Ook de meeste andere vastgoedbevaks beleefden een mooie lentedag. WDP steeg 5,3 procent tot 29,39 euro, terwijl Intervest Offices er zelfs 10,7 procent duurder werd op 20,17 euro. Bel20'er Cofinimmo moest het stellen met een winst van 1,6 procent op 83,95 euro.

Op de brede markt sloot Melexis 7,6 procent hoger op 3,82 euro. De fabrikant van halfgeleiders voor de auto-industrie kondigde donderdag aan dat het een afdeling van het Amerikaanse Sensata Technologies overneemt die gespecialiseerd is in cameratechnologie de huidige beeldsensoren van Melexis kan aanvullen. Hoeveel Melexis op tafel legt voor die afdeling werd niet bekendgemaakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud