Bel20 sprint naar winst

Euronext Brussel moet een deel van de 's ochtends opgebouwde winst weer prijsgeven na de toelichting van de ECB bij het rentebesluit. De ECB hield zoals verwacht de rente onveranderd, op 2,75 procent.

(tijd) Euronext Brussel beleefde slechts even een terugval na het rentebesluit van de ECB. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet zei op de persconferentie 'zeer waakzaam' te zijn en suggereerde zo dat er al op 3 augustus een nieuwe renteverhoging komt. Daarop halveerde de Bel20-winst even van 1 naar 0,5%, maar in de late handel bracht de duidelijk positieve start op Wall Street soelaas.

In New York reageerden beleggers opgelucht dat het ondernemersvertrouwen in de dienstensector in juni minder sterk dan verwacht toenam. Dat sterkt economen in hun overtuiging dat de economie van de VS afzwakt, wat de Federal Reserve er toe kan aanzetten in augustus de rente niet te verhogen.

Uiteindelijk tikte de Bel20 1,2% hoger af op 3.727,39 punten, waardoor het verlies van gisteren helemaal ongedaan werd gemaakt. Alle 19 Bel20'ers slaagden er in hoger af te sluiten. De euro stijgt dankzij de speculatie op een snel stijgende rente in de eurozone, met 0,25% tot ongeveer 1,2760 dollar.

Individueel bedrijfsnieuws met impact op de beurskoersen is schaars. De grootste stijger in de Bel20 was Bekaert, dat 3,1% won tot EUR 79,05. Volgens handelaars is er geen concreet nieuws rond de staaldraad- en staalkoordgroep, maar had het flink afgestrafte aandeel totnogtoe niet geprofiteerd van het recente beursherstel.

Suez ging 2,2% hoger naar EUR 32,10. De Franse nutsgroep heeft nu, samen met verbonden vennootschappen, 98,62% van Electrabel in handen, zo bleek uit een participatiemelding bij Euronext Brussel. De Belgische kerncentrales leveren Electrabel een voordeel van miljarden euro's op. Oorzaak is de versnelde afschrijving in het verleden. Een verlenging van de wettelijke levensduur van de kerncentrales bezorgt Electrabel EUR 7,6 tot EUR 8,6 miljard, blijkt uit een rapport van de Belgische energieregulator CREG. Electrabel ging 0,9% hoger tot EUR 448,20.

Buiten de Bel20 klom Option 0,6% naar EUR 18,92. De specialist in pc-kaarten profiteerde mondjesmaat van de optimistische omzetprognose die de Amerikaanse concurrent Novatel Wireless eerder deze middag uitstuurde.

Quest for Growth investeert USD 1,5 miljoen in het Duits-Amerikaanse technologiebedrijf CoreOptics, dat geavanceerde optische subsystemen ontwikkelt. Het aandeel QfG stijgt 1,1% tot EUR 8,85.

CMB schoot 4,3% hoger naar EUR 22,50. De scheepvaartgroep sloeg munt uit een adviesverhoging van KBC Securities. Ook de biotechnologiesector zat in de lift, met forse winst voor Devgen (EUR 13,89, +4,8%) en Galapagos (EUR 8,99, +3,2%)

Galapagos heeft de overname van Discovery Partners International (DPI) voor EUR 4,25 miljoen in contanten geheel afgerond. Dit heeft Galapagos donderdag bekendgemaakt. Hiermee zijn de activiteiten van DPI een intergraal onderdeel geworden van Galapagos' service divisie BioFocus DPI. Op basis van deze overname heeft Galapagos de omzetverwachting voor 2006 verhoogd van EUR EUR 25-30 miljoen naar EUR 33-38 miljoen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud