Bel20 status-quo, Option keldert

De aandelenmarkten stonden donderdag wat onder druk van de hogere olieprijzen. De Dow Jones wist bij het begin van de handel de historische slotkoers te doorbreken, maar gaf vervolgens terrein prijs. In Brussel liep Option in de kijker, berichten over toenemende concurrentie deden de koers kelderen.

(tijd) De Brusselse Bel20-index sloot vlak op 4.063,81 punten bij 10 stijgers, 8 dalers en KBC dat onveranderd afklokte.

Binnen de Bel20 ging InBev 1,2% lager tot EUR 42,96. De Federaties Ho.Re.Ca (Vlaanderen, Brussel en Wallonie) dienden voor de Raad van de Mededinging een klacht ingediend tegen InBev wegens misbruik van dominante positie.

De nutsgroep Suez ging 0,4% lager tot EUR 34,82. Het Franse parlement stemde gisteren in met de privatisering van GdF, wat een belangrijk obstakel voor de geplande fusiegroep Suez-GdF wegneemt.

De financials volgden het Franse Societe Generale (SocGen) lager, behalve KBC dat weerstand bood en onveranderd sloot. De Franse bankgroep wil via een kapitaalverhoging EUR 2,4 miljard ophalen. Het geld moet onder meer de expansie in Oost-Europa (Kroatie en Rusland) financieren. Zo betaalt de groep EUR 250 miljoen om haar belang in het Russische Rosbank van 10 naar 20% te verhogen en wil ze tegen eind 2008 de meerderheid van de aandelen in handen hebben. De transactie betekent een verwatering van de winst voor de bestaande aandeelhouders.

In Brussel ging Dexia 0,05% lager tot EUR 20,39 en verloor Fortis 0,3% tot EUR 31,84. Fortis mag van de Ierse autoriteiten een joint venture oprichten met het Ierse postbedrijf An Post. De groep is volgens de Griekse krant Imerisia ook geinteresseerd in een participatie van 38 procent in de Griekse Bank of Attica.

Analist Fernand de Boer van Petercam gelooft in een fusie tussen Delhaize en Ahold. Een fusie met Ahold zou de Europese positie van Delhaize versterken, opportuniteiten scheppen voor de activiteiten in de VS, toegang geven tot een interessantere belastingstructuur en een hogere marktkapitalisatie scheppen, vindt hij. Delhaize verloor 0,6% tot EUR 65,80 nadat het woensdag meer dan 2% duurder werd.

Cofinimmo was de grootste stijger in de Bel20 en won 2,9% tot EUR 148,40, een record. De vastgoedbevak breidt zijn portefeuille van bejaardentehuizen verder uit met zeven nieuwe panden en heeft voorts een deal op zak voor de bouw van een nieuw brandweer- en politiegebouw in het Antwerpse. Voor dat alles heeft Cofinimmo EUR 118 miljoen opzijgezet.

UCB ging 2,9% hoger tot EUR 50,45. Analist R. Mehrotra van Credit Suisse verhoogt het advies voor UCB van neutral naar outperform en het koersdoel van EUR 43 naar EUR 55. De combinatie van UCB met Schwarz lijkt zinvol en logisch, en de pijplijn van UCB wordt aangevuld met 3 belangrijke producten in de komende 3 jaar, aldus de analist. De farma- en chemiewaarde Solvay steeg 1,8% tot EUR 100,50.

Op de brede markt in Brussel kreeg Option een klap van 26,85% tot EUR 16,10. De koers van de specialist in draadloze datacommunicatie stond zwaar onder druk nadat bekend werd dat Intel een inbouwmodule van Nokia zal gebruiken om laptops over een gsm-netwerk te verbinden met het internet. Verder heeft de Japanse telecomgigant NTT DoCoMo gekozen voor de HSDPA-datakaarten van het Amerikaanse Motorola, een concurrent van Option. Option verklaarde recent nog dat 2007 een erg belangrijk jaar wordt het bedrijf in Japan en Zuidoost-Azie. Enkele analisten noemden de koersval van Option overdreven.

Campine, actief in loodrecyclage, plastics en antimoonoxide, heeft het eerste halfjaar van 2006 afgesloten met een nettowinst van EUR 3,65 miljoen. Dat is een stijging met 61% in vergelijking met de EUR 2,27 miljoen nettowinst over de eerste helft van 2005. De winst per aandeel steeg van EUR 1,51 naar EUR 2,44. Het aandeel sprong 9,9% hoger tot EUR 24,84.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud