Bel20 stevig lager, Wereldhave onderuit

Euronext Brussel kleurde maandag net als de andere Europese beurzen rood door bezorgdheid over de stijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De vraag naar euro's neemt toe omdat de markt op een volgende rentestap in Europa rekent, terwijl in Amerika zelfs al over een rentedaling wordt gesproken. Opvallendste gebeurtenis op deze nieuwsarme dag was de flinke duik van het aandeel Wereldhave, nadat het parket de ontbinding van de vastgoedgroep heeft gevraagd.

(tijd) De dollar verloor voor de vijfde dag op rij terrein tegenover de euro, de langste verliesreeks in zeven maanden. De euro was om 17.30 uur 0,2 procent duurder op 1,3124 dollar.

De Bel20 sloot 1,2 procent lager op 4.132,51 punten. De index telde 17 dalers en Cofinimmo sloot onveranderd. De dollargevoelige bedrijven voerden de verliezers binnen de Bel20 aan. Umicore was de grootste daler met een verlies van 3,1 procent tot 117,30 euro. De metalenspecialist dekt zich nochtans in tegen een dollardaling. Bij het bedrijf treft de dollardaling vooral de divisie nieuwe materialen. Deze metalen worden op de wereldmarkt in dollar geprijsd.

Agfa-Gevaert volgde met een verlies van 3 procent tot 17,60 euro. De beeldvormingsspecialist noteert een kwart van zijn omzet in Amerikaanse dollar maar betaalt ook zijn grondstoffen in dollar.

Bekaert realiseert meer dan de helft van de omzet in dollar. Het aandeel verloor 2,8 procent tot 86,40 euro. De beeldvormings- en elektronicagroep Barco genereert een kleine helft van zijn omzet in de VS. Die dollargevoeligheid bezorgde het aandeel een verlies van 2,7 procent tot 63,85 euro. Delhaize liet 2,1 procent liggen op 60,40 euro. De warenhuisketen boekt driekwart van de omzet in de VS. Beleggers hadden geen oog voor de natuurlijke indekking van de groep die dankzij de dollardaling ook zijn kosten en schuldenlast ziet afnemen.

De bedrijven die geen uitstaans hebben met de dollar konden de schade beperken. Cofinimmo sloot onveranderd op 151,80 euro; Mobistar verloor 0,5 procent, Belgacom zakte 0,7 procent en Colruyt ging 0,8 procent achteruit.

De financials, die traditioneel gevoelig zijn voor aandelenmarkten omdat ze een deel van hun fondsen op diezelfde markten investeren, leden meer dan 1 procent verlies: Dexia -1,5 procent, KBC -1,3 procent en Fortis -1,1 procent.

De energiegroep Suez zakte 0,7% tot 35,79 euro. De Italiaanse premier Romano Prodi suggereerde vrijdag dat het Italiaanse energiebedrijf Enel gebruik kan maken van het uitstel van de fusie tussen Suez en Gaz de France om opnieuw te praten over een samenwerking met Suez. Suez-topman Gerard Mestrallet heeft echter al laten weten dat een fusie met Gaz de France een absolute prioriteit is voor de Franse energiegroep.

Op de brede markt sprong vooral de terugval van de vastgoedgroep Wereldhave Belgium in het oog. Het aandeel verloor 7,1 procent tot 61,80 euro. De scherpe koersval was te wijten aan een bericht in De Tijd van zaterdag, waarin te lezen stond dat de openbare aanklager in de kasgeldfraudezaak rond Wereldhave Belgium ook na bijkomend onderzoek de ontbinding van het bedrijf blijft vorderen. De openbaar aanklager vordert ook de doorverwijzingen van de gedelegeerd bestuurder van Wereldhave, Gijsbert Verweij, en ex-bestuurder René Annaert naar de strafrechter.

Telenet zakte 0,3 procent tot 20,30 euro. In zijn online-editie schrijft De Tijd maandag dat de Amerikaanse kabelgroep Liberty Global zijn belang in Telenet opnieuw heeft opgetrokken. Dat gebeurde door de overname van de Telenet-aandelen van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Evercore. Liberty, dat gecontroleerd wordt door de Amerikaanse mediamagnaat John Malone, kwam twee weken geleden in het nieuws door het uitoefenen van een pakket opties op 6,75 miljoen aandelen van Telenet tegen 20 euro per stuk. Daardoor verhoogde Liberty zijn belang in Telenet van 21,4 naar 28,1 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud