Advertentie

Bel20 stijgt 0,6%

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel eindigde vrijdag op een winst van 0,6% tot 2.197,6 punten. Ook elders in Europa sloten de beurzen hoger af. Wall Street ging lager van start, na mindere macrocijfers. In de Bel20 was Bekaert de positieve uitschieter. Carestel zorgde voor de meest vreemde beweging toen het aandeel na 16 uur gedurende drie kwartier 32% hoger noteerde en uiteindelijk 16,7% hoger eindigde.

De Bel20 telde 11 stijgers, 8 dalers en 1 aandelen dat onveranderd bleef. De winst van de Bel20 was vooral te danken aan het financiele zwaargewicht Fortis. Fortis steeg 2,1% tot EUR 15,74. De stijging kan in verband gebracht worden met de heropleving van de Europese economie en de daaraan gekoppelde stijging van de beurzen. Donderdag raakte bekend dat de economieen in Duitsland, Frankrijk en Nederland in het 3e kwartaal weer zijn gegroeid. Dexia en KBC moesten het met een bescheidener winst stellen. KBC en Dexia won 0,3%, respectievelijk tot EUR 36,94 en EUR 13,35.

De grootste winst binnen de Bel20 was voor Bekaert. Het aandeel steeg 4,45% tot EUR 45,96 bij een hoge omzet van meer dan 144.788 aandelen, meer dan vier keer zoveel als op een gemiddelde handelsdag (28.544). In een kwartaalupdate meldde de staalverwerker en engineeringgroep dat in de eerste negen maanden van 2003 een hogere bedrijfswinst, een hogere geconsolideerde nettowinst en een hogere cashflow werden behaald. Daarmee heeft de winstverbetering die tijdens de eerste jaarhelft was geconstateerd, zich doorgezet in het 3e kwartaal. Bekaert zei ook voor draad een prille heropleving te zien in de VS en Europa. Bank Degroof, Dexia en ING hebben het advies alvast verhoogd.

Het grootste verlies was er voor warenhuisketen Delhaize die 1,5% goedkoper werd tot EUR 41,86. Delhaize maakte bekend zijn 49%-belang in de Singaporese supermarktketen Shop N Save te verkopen aan Dairy Farm. De meerwaarde op de transactie wordt geschat op EUR 10 miljoen. De verkoop zou geen verdere terugtrekking uit Azie inluiden.

De wegrestaurantketen Carestel was op de brede markt de grootste stijger. Het volume bedroeg 30.660 stuks. Na vier uur steeg het aandeel met maar liest 32%. Uiteindelijk halveerde de winst maar dat was nog altijd goed voor een spectaculaire stijging van 16,7% tot EUR 3,5. Het merkwaardige was dat er toen heel veel kleine orders op hetzelfde moment zijn uitgevoerd, wat misschien kan wijzen op een verkeerd doorgevoerd order. Geen enkele marktpartij had een verklaring voor de merkwaardige koersopstoot.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud