Advertentie

Bel20 verdrinkt in verkoopgolf

Euronext Brussel is maandag overspoeld door een wereldwijde verkoopgolf. Het sentiment bevond zich onder nul door de vrees voor verdere kapitaalverhogingen bij financiële instellingen. Die vrees werd aangewakkerd door overheidsingrepen bij de Amerikaanse financiële reuzen Citigroup en AIG en een miljardenkapitaalverhoging bij de relatief gezonde Britse bank HSBC.

Die laatste leed onder het gerucht als zou de Koreaanse dochter Oriental Brewery dan toch niet verkocht worden. De Koreaanse nieuwssite Edaily berichtte dat AB InBev van de verkoop moet afzien, omdat de biedingen ruim onder de prijs die de bierbrouwer beoogt liggen. Het hoogste bod zou volgens Edaily 1,3 miljard euro bedragen, waar AB InBev rekent op een waarde van 2,5 miljard euro. De koers kreeg een klap van 6,9 procent tot 20,30 euro. Nochtans plakte Royal Bank of Scotland een 'buy'-rating op de Belgisch-Braziliaanse onderneming.

De financiële waarden stonden zonder uitzondering op verlies. KBC leed in de loop van de dag een verlies tot 14 procent maar kon tegen de slotbel het verlies beperken tot 5,3 procent tot 7,95 euro. De onzekerheid over KBC's activiteiten in Oost-Europa, de verdere koersval van de bankwaarden en twijfels over de kapitaalspositie van de bank-verzekeraar blijven het aandeel parten spelen.

Fortis verloor in de laatste handelsminuten alle steun en eindigde met een verlies van 17 procent tot 1,1 euro. Waarnemers wijzen erop dat Fortis vanaf dinsdag uit de Nederlandse AEX-index valt, samen met USG Start People. Dat kan voor technische verkoopsdruk zorgen doordat indextrackers, fondsen die de prestatie van een index nabootsen, op het laatste moment hun portefeuilles herschikken.

Eenzelfde effect speelde mogelijk bij beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert (-4% tot 1,74 euro) en zinkverwerker Nyrstar (-9,8% tot 2,21 euro). Vanaf dinsdag behoren beide aandelen niet meer tot de Bel20. De 'nieuwe' Bel20'ers, Befimmo (-0,6% tot 70,60 euro) en Telenet (-0,6% tit 13,73 euro) beperkten de schade in een fors dalende markt.

Op de brede markt bleef CFE het moeilijk hebben, na de publicatie van de jaarresultaten afgelopen donderdag. De bouwgroep realiseerde over het boekjaar 2008 een nettowinst van 70 miljoen euro, voor een groot deel op het conto te schrijven van de baggerdochter DEME, voor de helft in handen van CFE. Toch lag het resultaat van DEME onder de verwachtingen. Vrijdag ging CFE al 5 procent onderuit, maandag kwam daar nog een daling van 7,8 procent bij. Ackermans & van Haaren (-3,8% tot 35,40 euro), dat de andere helft van DEME bezit, had vorige vrijdag nog geen last van de teleurstellende cijfers van de baggergroep, maar kreeg vandaag de rekening gepresenteerd. Het aandeel stond in de loop van de dag ruim 10 procent lager maar schudde in de laatste handelsminuten een groot deel van het verlies van zich af.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud