Bel20 verliest 0,7%

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel eindigde met verlies en volgde daarmee de dalende lijn van de andere Europese beurzen.

Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank zorgde na de middag voor opwinding, omdat hij op zijn maandelijkse persconferentie openlijk zijn bezorgdheid uitte over de stijgende inflatie in de eurozone. Dat werd door de financiële markten als een eerste teken gezien van een toekomstige renteverhoging door de ECB.

De uitspraken van Trichet duwden de euro 1,3% hoger tot USD 1,2132. Dat de olieprijzen voor de zesde opeenvolgende dag daalden, kon de markten niet ondersteunen. In Londen zakte de prijs van ruwe Brent-olie met 2,5% tot USD 58,63. Het is voor het eerst sinds 3 augustus dat de prijs van de Brent zakt beneden de grens van USD 60 per vat.

De Bel20 sloot 0,7% lager op 3.339,77 punten. Er waren 4 stijgers en 15 dalers. UCB was de grootste stijger met een klim van 1,7% tot EUR 44,24.

WestLB startte de opvolging van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van EUR 50. UCB kondigde verder aan dat het de eerste gedetailleerde resultaten van een klinische studie fase 3 over zijn medicijn Cimzia voor de behandeling van de ziekte van Crohn voorstelt op 18 oktober tijdens een Europees medisch congres over gastroenterologie in Kopenhagen. De markt kijkt al enige maanden uit naar deze publicatie.

InBev trok de opgaande lijn van de jongste dagen door en klom met 0,2% tot EUR 33,79. De koers van de brouwer staat weer boven het introductiepeil, en tevens het hoogste peil sinds mei 2002. InBev haalde bovendien de hoogste omzet op Euronext Brussel met EUR 74,9 miljoen.

Bij de dalers viel Solvay op, dat 2,3% prijsgaf tot EUR 98,95. De voorbije twee dagen was de koers flink gestegen, dankzij de optimistische vooruitzichten op de analistendag van dinsdag. Vandaag kwamen er winstnemingen, die nog versterkt werden doordat Credit Suisse First Boston zijn advies verlaagde van outperform tot neutral.

Op de brede markt namen beleggers hun winst op Option. De producent van draadloze datakaarten zakte 6,6% tot EUR 48,95. De grootste stijger was Zenitel, dat 5,3% verstevigde tot EUR 3,81. Het volume van 52.638 aandelen lag opvallend hoog, het daggemiddelde bedraagt slechts 6.065 stuks.

Cumerio daalde 2,4% tot EUR 14,53. Het meldde donderdagochtend dat het een derde van het structureel dollarwisselkoersrisico voor 2006 ingedekt heeft tegen een koers van USD 1,21.

Gimv liet 1,5% liggen op EUR 45,50. Gimv-dochter Halder onderhandelt over de verwerving van een belang in de Nederlandse importeur, distributeur en exporteur van groenten en fruit De Groot International.

Advieswijzigingen waren er voor Tessenderlo en Sipef. Rabo Securities verlaagde het koersdoel voor Tessenderlo van EUR 24 tot EUR 23 en het bleef bij zijn underperform-advies. De koers daalde 1,8% tot EUR 25,76.

KBC Securities verhoogde zijn advies, koersdoel en winstverwachtingen voor Sipef op basis van de positieve evolutie van de palmolieprijzen. Het aandeel won op de fixingmarkt 6,9% op EUR 169,90.

Nord-Sumatra noteerde zonder het uitzonderlijke interimdividend van EUR 70 (bruto). De koers zakte 7,5% tot EUR 663.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud