Bel20 verliest winst

Op Euronext Brussel startte de Bel20 met winst en eindigde met verlies. Net als in de rest van Europa was hernieuwde rentevrees de spelbreker. Een bestuurslid van de Europese Centrale Bank, Nicholas Garganas, zei dat de beleidsmakers klaarstaan om het ritme van renteverhogingen op te voeren.

(tijd) De Bel20 sloot 0,5% lager op 3.570,78 punten. De index telde 11 daler, 7 stijgers en Belgacom sloot onveranderd.

Het grootste verlies was voor Bekaert, dat 2,8% prijsgaf tot EUR 75,2. Maandag won het aandeel 2,8%.

Suez sloot 0,1% hoger op EUR 30,38 dankzij een advies- en koersdoelverhoging van UBS. InBev won 0,9% tot EUR 36,71. Dresdner Kleinwort Wasserstein heeft zijn advies voor InBev verhoogd. De bierbrouwer maakte vanmorgen bekend de IT-diensten voor zijn West-Europese vestigingen en zijn wereldwijde hoofdzetel uit te besteden aan LogicaCMG. De uitbesteding zal totale eenmalige kosten van ongeveer EUR 6 miljoen met zich brengen. Anderzijds wordt een positieve weerslag op ebitda-niveau verwacht van EUR 6 miljoen per jaar.

Colruyt kon niet profiteren van de goede jaarresultaten die maandagavond werden bekendgemaakt. De Halse supermarktketen zakte 0,9% tot EUR 119,30. Over het boekjaar 2005/2006 (dat op 31 maart werd afgesloten) steeg de nettowinst uit voortgezette activiteite met 9,8% tot EUR 230,4 miljoen.

Fortis heeft een overeenkomst getekend met Duke Energy over de overname van Cinergy Marketing & Trading en Cinergy Canada, beide volle dochters van Duke en ook bekend als CMT. Fortis zakte 1,85% tot EUR 25,48. Het aandeel verloor vooral terrein door de hernieuwde rentevrees al verwachtte het beurshuis KBC Securities van dergelijke overname een hoger rendement (ROI) dan de vooruitgeschoven 15% tegen 2009.

Omega Pharma was de blikvanger van de dag met een winst van 3,6% tot EUR 53,65. Het Amerikaanse farmabedrijf Johnson & Johnson (J&J) koopt de tak voorschriftvrije geneesmiddelen van zijn concurrent Pfizer voor EUR 13,3 miljard. J&J betaalt hiervoor 4,3 keer de omzet. 'Beleggers maken de vergelijking en zien dat Omega Pharma nog opwaarts potentieel heeft', stelt een analist. Analisten wijzen er echter op dat de vergelijking niet volledig mag doorgetrokken worden. Omega Pharma is tot op heden een relatief kleine speler. 'Onbekend is onbemind', verwoordt een analist het. In de voorbije deals gaat het over grote, internationale merken en grote bedrijven waar de synergiemogelijkheden omvangrijk zijn.

Op de brede markt laat IBA zich opmerken met een winst van 4,6% tot EUR 11,92. Een consortium, waarvan IBA deel uitmaakt, mag een protontherapiesysteem leveren aan het universitair ziekenhuis van Essen (Duitsland). Belangrijk is dat IBA concurrent Siemens verslaat in zijn thuismarkt. Het totale project heeft een waarde van EUR 300 miljoen, waarvan EUR 50 miljoen naar IBA gaat.

WDP zakte 1,9% tot EUR 39,79. De vastgoedbevak verwerft een site van meer dan 100.000 m2 gelegen langs de A12 vlakbij de afrit Willebroek. WDP investeert EUR 13 miljoen in de aankoop en zal in de loop van 2007 nog eens minstens EUR 7 miljoen besteden aan het nieuw logistiek centrum. De transactie zal op de resultaten voor 2006 een positieve impact hebben van minimaal EUR 550.000.

De Belgische gasnetwerkbeheerder Fluxys zal samen met Gazexport, een dochter van het Russische energiebedrijf Gazprom, de mogelijkheden onderzoeken voor de ontwikkeling van een ondergronds aargasopslag in Poederlee, in de Antwerpse Kempen. Fluxys zakte 0,2% tot EUR 2.340.

Euronext Brussel verwelkomde vandaag een nieuweling: OMS, wat staat voor OncoMethylome Sciences. Het aandeel schoot aanvankelijk omhoog, maar sloot op EUR 7,60. Dat is 1,3% meer dan de referentiekoers die op EUR 7,5 vastgelegd was.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud