Bel20 voorzichtig hoger na Fed-beslissing

Op Euronext Brussel is de Bel20 licht hoger van start gegaan. Net als op de andere Europese beurzen lijken beleggers in Brussel het voorzichtig aan te doen nadat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, zicht gisteren iets somberder had uitgelaten over de Amerikaanse economie. De Fed hield de rente zoals verwacht wel onveranderd op 5,25 procent.

Rond 9.45 uur noteert de Bel20 0,2 procent hoger op 4.246,70 punten. De beursgraadmeter telt 10 stijgers en 7 dalers. Twee aandelen noteren onveranderd. Sterkste stijger is Agfa Gevaert (+ 1,5 % op 18,93 euro). Grootste daler is Barco (-0,4% tot 65,45 euro).

De wat somberder toon van Bernankes begeleidende commentaar bij het rentebesluit van de Fed lijkt nauwelijks effect te hebben op de koers van de euro. De euro staat 0,2 procent lager op 1,3265 dollar.

Umicore, dat gisteren een sprong van 5,1 procent maakte nadat het had aangekondigd een joint venture met het Australische zinkbedrijf Zinifex te sluiten, stijgt met 0,6 procent tot 122,30 euro.

De financieledienstengroep Dexia stijgt met 0,9 procent tot 20,92 euro. Dexia's Turkse dochter, DenizBank, heeft de Turkse levensverzekeraar Global Hayat Sigorta overgenomen. De overname op zich is vrij klein (de aandelentransfer wordt gewaardeerd op 1,4 miljoen euro), maar ze is wel belangrijk voor Dexia, omdat het zo een verzekeringslicentie in Turkije binnenhaalt.

KBC noteert intussen 0,1 procent hoger op 92,95 euro. Volgens de Poolse media wil KBC een bod uitbrengen op BPH, de op twee na grootste bank van Polen. Andere geĆÆnteresseerden zijn Societe Generale en het Oostenrijkse Raifeissen. De derde grote bankgroep in de Bel20, Fortis, verliest dan weer 0,1 procent tot 31,41 euro.

Op de brede markt gaat autodistributeur D'Ieteren 1 procent hoger tot 273,80 euro. Het Britse autoverhuurbedrijf Avis Europe, dat voor 60 procent in handen is van D'Ieteren, maakte in een trading update bekend dat de winstvooruitzichten voor 2006 verbeterd zijn. Het bedrijf merkt daarbij wel op dat de omgeving voor de prijszetting nog altijd moeilijk is.

OncoMethylome Sciences (OMS), een biotechbedrijf uit het Belgische Luik, spurt 7,4 procent hoger tot 10,15 euro. OMS heeft een licentie verleend aan Veridex, een dochter van het Amerikaanse Johnson & Johnson. OMS krijgt daarvoor vooraf een mijlpaalbetaling en komt ook in aanmerking voor royalty's en bijkomende mijlpaalbetalingen op basis van verkoop.

Coil, een Belgische specialist in oppervlaktebehandeling van bobijnen gelamineerd aluminium, springt 18,6 procent hoger tot 12,45 euro op Euronext Parijs. Alucoat Conversion SAU heeft meer dan 10 procent verworven van het kapitaal van Coil en sluit verdere aankopen, met eventuele controleverwerving, niet uit. Dat liet Alucoat weten aan de Franse toezichthouder Autorite des Marches Financiers en aan de Belgische toezichthouder CBFA, zo blijkt uit een persbericht van Coil.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud