Advertentie

Bel20 werkt in slotminuut verliezen weg

©Photo News

Euronext Brussel werkte in de allerlaatste minuut de verliezen weg die de beurs de hele dag moest meezeulen. Een late koersopstoot van Fortis, gecombineerd met mooie winsten voor UCB, AB Inbev en NPM, hield de Bel20 op het nippertje vlak.

20 werkt in slotminuut verliezen we

(tijd) - De Bel20 sloot 0,03 procent hoger op 1.997,91 punten. Doorheen de handelssessie stond een verlies van om en bij de 0,7 procent op de tabellen.

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft Fortis toegevoegd aan zijn lijst van koopbare aandelen voor 2009. Morgan Stanley koos de aandelen op basis van enkele indicatoren, zoals de prestaties in het verleden, de waardering en de mogelijkheid om cash te genereren. Fortis kende een erg volatiele dag, die uiteindelijk 6,1 procent hoger eindigde op 1,16 euro.

De overige financiële waarden stonden aan de andere kant van de tabellen. KBC eindigde 2,1 procent lager op 23,30 euro, Dexia deed er 0,75 procent af tot 3,42 euro.

Bierbrouwer InBev Belgium is van plan om de bierprijs vanaf 15 maart opnieuw te verhogen. Bij InBev wordt vooral gewezen naar de gestegen kosten als voornaamste reden voor de nieuwe prijsverhoging. 'Wij proberen een structureel dalende biermarkt een nieuwe dynamiek te geven, terwijl we geconfronteerd worden met stijgende werkingskosten', aldus woordvoerster Karen Couck. AB Inbev won 3,4 procent tot 18,20 euro.

Concurrent Duvel Moortgat komt op 1 maart al met een prijsverhoging van 3,5 procent, vernam de redactie van De Tijd. De brouwer telde er 3 procent bij tot 34 euro.

De Halse retailer Colruyt won 0,8 procent tot 155,40 euro. Analisten van Citigroup verhoogden hun advies voor de Halse distributeur Colruyt van 'sell' tot 'hold'. Het aandeel kreeg eind november een serieuze opdoffer nadat het bedrijf de jaarverwachtingen niet optrok naar aanleiding van de halfjaarresultaten. Sindsdien zweeft het aandeel rond 155 euro, wat het koersdoel is bij Citigroup. 'Het aandeel noteert nog steeds aan een premie van zo'n 35 procent ten opzichte van haar sectorgenoten, maar die premie is in het geval van Colruyt gerechtvaardigd', klinkt het.

Nyrstar (-4,65%) en Umicore (-2,7%) zakten hand in hand met hun Europese sectorgenoten.

Op de brede markt opende Deceuninck ruim 5 procent lager na een bericht in De Standaard over de op til zijnde kapitaalverhoging. Volgens de krant zou Deceuninck in februari of maart 50 tot 65 miljoen euro willen ophalen om zijn kapitaal te versterken. Bij het bedrijf viel men uit de lucht. 'Wij zijn nog volop aan het onderhandelen over onze kredietvoorwaarden.' Bij het slot van de handelssessie was de koers wat hersteld: -1,8% tot 2,70 euro.

Nog onderaan was scheepvaargroep CMB (-6,5% tot 18,00 euro) terug te vinden. ING verving vanmorgen zijn koopadvies door een hold-advies en verlaagde zijn koersdoel tot 18 euro. Analist Quirijn Mulder maakte tevens melding van een dispuut tussen de CMB-dochter Bocimar en een van haar klanten, het Australische mijnbouwbedrijf Fortescue Metals. Fortescue heeft al zijn contracten met scheepvaartbedrijven verbroken wegens 'onvoorziene omstandigheden' (lees: een sterk afnemende vraag naar grondstoffen). Het bedrijf wil nu opnieuw met de reders aan tafel gaan zitten om gunstiger voorwaarden af te dwingen, maar CMB betwist de mogelijkheid daartoe. Tot dusver blijft Fortescue zijn financiële verplichtingen aflossen, maar een ernstig conflict is niet uitgesloten.

Devgen (+8,6% tot 5,15 euro) trok dan weer voor de tweede dag op rij fors hoger. Dinsdag steeg het aandeel al 20 procent. Beleggers speculeren op gunstig nieuws over de samenwerking met het Amerikaanse Monsanto. Monsanto komt donderdag met een update over zijn R&D-pijplijn. Devgen zelf denkt het zijne over de goede prestaties van de afgelopen dagen. Volgens CFO Wim Goemare had de stijging meer te maken met de recente klappen die het aandeel kreeg, dan met eventueel nieuws over Monsanto. 'Wij hebben zelf in ieder geval niets gehoord van Monsanto.'

Sipef (+0,7% tot 20,45 euro) kon nauwelijks profiteren van een adviesverhoging van KBC Securities. Analiste Pascale Weber denkt dat de palmolieprijzen aan het uitbodemen zijn en ziet verschillende katalysatoren voor de palmolieprijs dit jaar.

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud