Advertentie

Bel20 wint 0,31 procent

(tijd-nieuwslijn) - Euronext Brussel ging dinsdag goed van start en kon een deel van die winst de hele dag vasthouden. Kort na 15 uur bereikte de Bel20 een hoogste peil van 2.407,92 punten, maar toen kwamen er winstnemingen en die namen toe onder invloed van de lagere start op Wall Street.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen steeg weliswaar fors in januari, maar het kwam lager uit dan verwacht en kon daardoor het tij niet keren. Bovendien zijn de consumenten nog steeds niet erg optimistisch over de evolutie van de werkgelegenheid.

De Bel20 sloot 7,51 punten of 0,31% hoger op 2.392,34. De financiële zwaargewichten vertoonden een gemengd beeld. Dexia won 0,2% tot EUR 14,65, maar Fortis daalde 0,2% tot EUR 18 en KBC sloot 0,3% lager op EUR 42,05.

UCB was de uitblinker met een klim van 4,2% tot EUR 31,80. Daarmee werd het verlies van maandag meer dan goedgemaakt. Het aandeel profiteerde ook van het nieuws dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) concurrent Aventis heeft gedwongen een aantal advertenties voor het anti-allergiemiddel Allegra terug te trekken, omdat ze beweerden dat Allegra superieur was aan andere medicijnen als Zyrtec en Clarinex. Allegra is de belangrijkste concurrent van Zyrtec, het belangrijkste medicijn van UCB.

In het spoor van UCB steeg Solvay met 1,1% tot EUR 67,20 en klom Tessenderlo 3,4% tot EUR 29,51.

De beeldverwerkingsgroep Barco kreeg een advies- en koersdoelverhoging van ING FM en steeg 0,6% tot EUR 73,40. Maandag zakte het aandeel 1,1%. Barco liet maandagmorgen weten dat het zijn doelstellingen voor het vierde kwartaal heeft weten waar te maken, ondanks de daling van de dollar.

De Belgische staalverwerker Bekaert heeft momenteel geen plannen om zijn divisie Bekaert Progressive Composites, gespecialiseerd in het maken van hogedrukvaten uit composietmateriaal voor waterontzilting via omgekeerde osmose, van de hand te doen, zei Georges Brys, Group Executive Vice-President, aan Tijd Nieuwslijn. Hij vertelde ook dat Bekaert Advanced Coatings and Materials, de hoogtechnologische poot van de groep, de mogelijkheden voor expansie in China bekijkt. Bekaert won 0,3% tot EUR 50,55.

Electrabel en EDF hebben hun nucleaire overeenkomsten aangepast, meldde Electrabel dinsdagmorgen. EDF kan voortaan op de Belgische markt vrij beschikken over haar deel (50%) van de door Tihange 1 geproduceerde elektriciteit. Electrabel kan op de Franse markt vrij beschikken over haar aandeel van 12,5% in de energie geproduceerd door de nucleaire eenheid van Tricastin. Electrabel steeg 0,3% tot EUR 247,60.

D'Ieteren (-2,1% tot EUR 185,20) had met winstnemingen af te rekenen. De autodienstengroep steeg maandag 3,9% na positieve geluiden over de verkopen op het Brusselse autosalon.

Op de brede markt blijven een aantal kleinere technologie-aandelen profiteren van koopinteresse. Zo steeg Systemat 8,5% tot EUR 4,58 en won Punch International 6,7% tot EUR 30,11. Option ging 3,4% hoger tot EUR 11,83.

Kinepolis viel op met een winst van 4,2% tot EUR 17,20. Het aandeel haalde een volume van 24.102 stuks tegen slechts gemiddeld 1.276 stuks. Topman Florent Gijbels zei in een interview met het persbureau Reuters dat de groep vorig jaar haar schulden met een vijfde heeft verminderd, wat meer is dan verwacht. Gijbels verwacht voor 2004 een beter resultaat dan de voorspelde break-even of lichte winst voor 2003.

Ubizen klom 1,7% tot EUR 1,19. De raad van bestuur van de netwerkbeveiliger geeft een positief advies over het bod van Betrusted, vernam Tijd-Nieuwslijn maandag van Robert Ceuppens, bestuurder van Ubizen en gedelegeerd bestuurder van Ubizen-aandeelhouder Concentra. De referentieaandeelhouders van Ubizen zeiden eerder het bod van EUR 0,95 van Ubidco te steunen. Vorige week voerde Betrusted gesprekken met het management, de referentie-aandeelhouders en de raad van bestuur van Ubizen.

Dolmen was de grootste daler met een verlies van 4% op EUR 10,76. Het aandeel was de voorbije dagen fors gestegen, zodat winstnemingen logisch waren. In een artikel in De Tijd werd bovendien gemeld dat de inspectie van Financiën een zeer kritisch rapport heeft geschreven over de uitvoering van het informatiseringsproject van Justitie. In dat kader werd onder meer een bestelling van EUR 2,16 miljoen geplaatst bij Dolmen door de vorige minister van Justitie, een order dat door de huidige minister Laurette Onkelinx werd geannuleerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud