Bel20 wint 0,6%

(tijd-nieuwslijn) - In Brussel eindigde de Bel20 op winst, maar die winst was minder uitgesproken dan op de andere Europese beurzen. Maandag was de Bel20 dan ook gestegen, terwijl de meerderheid van de aandelenmarkten in Europa op verlies eindigde. Dalende olieprijzen en goede kwartaalcijfers van enkele Amerikaanse bedrijven duwden de indices hoger.

In de technologiesector kwamen IBM en Texas Instruments maandagavond namelijk met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ford en Mc Donald's maakten voorbeurs goede cijfers bekend. Belangrijk Belgisch bedrijfsnieuws was er niet.

De Bel20 eindigde 0,6% of 15,45 punten hoger op 2.768,27. Tegenover 15 stijgers stonden slechts 5 dalers, met helemaal onderaan de tabel Colruyt. De warenhuisketen daalde 1,2% tot EUR 112. Omega Pharma bleef profiteren van de positieve kwartaalupdate vorige week en steeg 2,9% tot EUR 42.

Omega Pharma moest de koppositie met Solvay delen, dat eveneens 2,9% won tot EUR 78. Farma- en chemiegroep Solvay investeert 'enkele miljoenen euro's' in het Londense risicokapitaalfonds Conduit Ventures Limited dat investeert in brandstofcellen en aanverwante technologieen in Europa, Azie en Noord Amerika. Via de investering wil het bedrijf vooral zijn kennis uibreiden op vlak van de commerciele mogelijkheden en ontwikkelingen van brandstofcellen.

UCB ging dan weer licht lager tot EUR 41,6, een daling met 0,1%. De farmagroep heeft een einde gemaakt aan het copromotieakkoord met het Amerikaanse farmaciebedrijf Connetics voor de verkoop van twee producten, OLUX en Luxiq. Volgens woordvoerster Laurence Battaille gaat het om 'iets heel miniems', dat nauwelijks impact heeft op de omzet. Maandag raakte ook bekend dat Luc Missorten vanaf 1 november financieel directeur wordt bij UCB.

Mobilofoonoperator Mobistar voert op 20 oktober een nieuwe tarifering in voor grote gebruikers onder de naam 'Mobistar vip'. Het systeem stoelt op het principe 'hoe meer men belt, hoe lager het tarief per minuut'. Het aandeel noteerde 0,5% hoger op EUR 56,9.

Op de brede markt was EVS de sterkste stijger. Het aandeel doorbrak de EUR 60 grens en won 5,2% tot EUR 61. Het aandeel zit sinds de publicatie van de halfjaarcijfers in september sterk in de lift. Beloftevolle technologie, geen schulden, een goed dividend en veel orders maken dit aandeel de beurslieveling van de laatste maanden.

Ackermans & van Haaren steeg eveneens 5,2% tot EUR 23,46. Frank De Mol van De Belegger sprak zich in het programma 'Buy and Sell' op Kanaal Z positief uit over het aandeel. De huidige koers is het hoogste peil sinds de tweede jaarhelft van 2002.

Artwork Systems sprong ook in het oog. Het aandeel won bij erg stevige volumes 2,9% tot EUR 10,8. De Gentse leverancier van grafische software heeft op de beurs Graph Expo in Chicago voor USD 2,1 miljoen aan orders binnengehaald. Dat is een stijging met 17% in vergelijking met vorig jaar en meer dan verwacht. De bestellingen zullen een positieve impact hebben op het eerste kwartaal van het boekjaar 2004/2005, dat op 1 oktober van start ging.

Recticel ging voor de tweede dag op rij vlot over de toonbank. Er was onder andere een blokorder van ongeveer 100.000 stuks. De referentieaandeelhouders zijn er niet bij betrokken. Volgens woordvoerder Jan De Moor zijn die stukken door een buitenlandse institutioneel om technische reden verkocht. Een Belgische institutioneel is vermoedelijk de tegenpartij. Het aandeel won 0,9% tot EUR 8,08. Er werden 133.025 aandelen verhandeld.

Brantano, dat nabeurs het omzetcijfer over het derde kwartaal publiceert, won 0,6% tot EUR 34,5. Zowel KBC Securities als Bank Degroof gaan uit van een lichte omzetstijging dankzij het succes in Groot-Brittannie en een gunstige koers van het Britse pond. De andere markten, Belgie, Nederland en Denemarken zouden een omzetdaling slikken. Moederholding Mitiska verloor 1,2% tot EUR 4,04.

De grootste daler op de brede markt was Spector dat 4,3% verloor tot EUR 7,96. De heropleving na de aankondiging van de deal met Fuji en Microsoft was maar van korte duur.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud