Bel20 wint 1,2 procent

(tijd-nieuwslijn) - Het goede nieuws waar beleggers reeds lang naar uitkeken, kwam er vrijdag dan toch. De voorbije maand werden in de VS 308.000 nieuwe banen gecreëerd. Dit cijfer lag ruim boven de verwachtingen van economen, die uitgingen van een toename van 100.000. Het nieuws dat een bom gevonden was naast de spoorlijn Madrid-Sevilla, was snel vergeten.

Alle Europese beurzen reageerden euforisch op dit signaal van economisch herstel. In een mum van tijd stonden ze allen op comfortabele winsten, die ze wisten te behouden tot de slotbel. Frankfurt en Amsterdam gingen meer dan 2% de hoogte in. België hinkte wat achterop maar boekte toch 1,2% winst en sloot af op 2.441,07 punten.

De Bel20 telde bij slot slechts 2 dalers, namelijk KBC en Cofinimmo, tegenover 17 stijgers. Solvay bleef onveranderd staan op EUR 67,5. De pharmareus kon de stevige klim (+3%) van donderdag vandaag/vrijdag niet doortrekken, de koersdoelverhogingen van KBCS en Rabo Securities ten spijt. Het nieuws over de samenwerking met Wyett werd blijkbaar donderdag al volledig in de koers geabsorbeerd.

Agfa-Gevaert profiteerde het meest van de positieve beurssfeer en dikte na een adviesverhoging van UBS 4,2% aan tot EUR 20,35. Voor Mobistar zat er na een adviesverhoging van DLS slechts 0,2% koerswinst tot EUR 54,55 in.

De non-ferrogroep Umicore maakte een doorbraak in technologie voor dieselkatalysatoren bekend, waardoor het gebruik van platinum met een vierde kan verminderd worden en vervangen door het veel goedkopere palladium. De beleggers hebben er alle vertrouwen en betaalden bij slot 2,4% meer of EUR 52,4 voor een aandeel.

Omega Pharma blijft het goed doen. Het steeg 1,1% tot EUR 33,5. Over het eerste kwartaal maakte Marc Coucke alvast de ambitie waar om dit jaar het best presterende Bel20-aandeel te zijn. Met een klim van 30,9% prijken de aandelen bovenaan de indexrangschikking. KBC is met 30% de op een na best presterende Bel20'er maar laat het vandaag wel wat afweten met een verlies van 0,5% tot EUR 48. Zwaargewicht Fortis daarentegen levert met een klim van 2,7% tot EUR 18,18 de grootste positieve bijdrage aan de Bel20.

Interbrew steeg 3,5% tot EUR 23,4 nadat het donderdag aankondigde een studie uit te voeren over de haalbaarheid en de wenselijkheid van een herdomiciliëring mogelijk naar fiscaal gunstigere locaties.

Op de brede markt waren het vooral de technologie-aandelen die het mooie weer maken. Option steeg 8,3% tot EUR 16,01; Quest for Growth 5% tot EUR 7,15; IBt 3,7% tot EUR 4,22. Ook Innogenetics ging terug 3% omhoog tot EUR 13,75.

Virgin en Zenitel moesten ook op deze positieve beursdag boeten voor de ontgoochelende jaarcijfers. De luchtvaartmaatschappij zakte 8,5% tot EUR 1,29 terwijl de radio- en telecomgroep 2,8% van zijn waarde moest inleveren tot EUR 5,59.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud