Bel20 zakt 0,5%, Euronav verliest 8%

Euronext Brussel heeft er net als de andere Europese beurzen een woelige dag op zitten. De Bel20 opende lager, stond dan even in de plus maar eindigde toch 0,5 procent lager op 4.111,51 punten. Het is het vijfde verlies op rij voor de Brusselse beursindex. Op de brede markt verloor Euronav 8 procent.

(tijd) De verliezen in Europa bleven al bij al beperkt doordat de verkoop van bestaande huizen in oktober in de VS voor het eerst in acht maanden steeg. Dat versterkt het vermoeden van een zachte landing van de Amerikaanse huizenmarkt. Andere macro-economische cijfers, zoals het Amerikaanse consumentenvertrouwen en de orders voor duurzame goederen, vielen tegen.

De dollar zakte voor de zesde opeenvolgende keer tegenover de euro doordat de markt verwacht dat het renteverschil in de eurozone en in de VS de komende maanden zal verkleinen.

In Brussel was het dollargevoelige Umicore alweer de sterkste daler binnen de index. Het aandeel verloor 2,8 procent tot 114 euro.

Delhaize, een ander dollargevoelig bedrijf, kleurde 1,2 procent rood en eindigde op 59,7 euro. De warenhuisketen boekt ruim driekwart van zijn omzet in de VS.

Sectorgenoot Colruyt, dat niet gevoelig is voor de dollar, moest 1,8 procent inleveren tot 142,30 euro nadat het de voorbije weken goed presteerde. Het beurshuis Delta Lloyd Securities verhoogde nochtans het koersdoel voor Colruyt tot 148 euro. 'Wegens de toenemende marktonzekerheden (economische groei, dollarevolutie...) zullen beleggers meer en meer op defensieve aandelen focussen', luidt het oordeel.

Ook de West-Vlaamse bedrijven Barco (-0,9 procent) en Bekaert (-2,4 procent) leden net als gisteren onder de dollardaling. Bekaert realiseert meer dan de helft van de omzet in dollar, Barco een kleine helft. De West-Vlaamse staaldraadproducent Bekaert kondigde aan dat het 18 miljoen euro investeert in zijn vestiging in Zwevegem. Bekaert wil er zijn capaciteit voor de productie van geavanceerde draadproducten uitbreiden om zijn marktleiderschap verder te versterken.

Agfa-Gevaert ging 2 procent achteruit tot 17,25 euro. Het aandeel verloor sinds de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers al 19 procent. Het bedrijf kondigde maandagavond enkele belangrijke contracten met ziekenhuizen in Canada aan met een totale waarde van 40 miljoen euro. Analist Dinant Wansink van Delta Lloyd Securities verhoogde zijn advies voor Agfa-Gevaert van accumulate naar buy omdat hij het aandeel een stijgingspotentieel van 15 procent geeft.

De tankerrederij Euronav sloot 8 procent lager op 22,81 euro. Maandag verloor het aandeel ook al 3,3 procent. Volgens KBC-analist Wouter Vanderhaeghen is de zwakke dollar de voornaamste oorzaak van de koersval. Ook de zwakke derdekwartaalresultaten van sectorgenoot Frontline, de recente daling van de vrachttarieven en het wat mindere vierde kwartaal spelen hier een rol.

De vastgoedbevak Warehouses De Pauw (WDP), gespecialiseerd in semi-industriele panden, verhoogt zijn verwachting voor de bedrijfswinst in 2006 met 500.000 euro tot 22-22,5 miljoen euro. De aanpassing gebeurt na de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers. WDP boekte over de eerste negen maanden 5,8 procent meer bedrijfswinst. In het derde kwartaal steeg de bedrijfswinst met 14,1 procent. Het aandeel zakte met 1,3 procent tot 46 euro.

Telenet verloor 0,6 procent tot 20,17 euro. Het Mechelse kabelbedrijf geeft geen commentaar op het bericht in De Standaard dat het een reorganisatie plant en dat onder meer de financieel directeur Leo Steenbergen vertrekt. Telenet maakt woensdag nabeurs zijn derdekwartaalcijfers bekend. De reorganisatie heeft volgens de krant vooral betrekking op de organisatiestructuur en zou geen impact hebben op het personeelsbestand. Wel kunnen er gevolgen zijn op het vlak van de uitbesteding van bepaalde activiteiten.

RHJ International was een van de weinige stijgers en won 1,1 procent tot 14,75 euro. Asahi Tec Corporation, een Japanse producent van auto-onderdelen die in de portefeuille zit van RHJ International, heeft een akkoord bereikt voor de overname van Metaldyne voor 1,2 miljard dollar. Een andere belegging van RHJI, het Japanse elektronicaconcern D&M Holdings neemt de divisie Philips Sound Solutions (PSS) over van Philips.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud