Bel20 zakt 0,5%

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel eindigde de Bel20-index maandag 0,5% in het rood. Daarmee presteerde Brussel duidelijk slechter dan de andere Europese beurzen die een kleine winst konden optekenen.

Dat de Bel20 het minder goed deed dan de andere Europese indices, lag aan de daling van de financiële zwaargewichten Fortis en KBC, en aan de achteruitgang van Belgacom en InBev.

Wall Street startte goed, dankzij General Motors dat een akkoord aankondigde met de vakbonden over een vermindering van de kosten voor gezondheidszorg. De stijgende olieprijzen zetten wel een domper op de stemming. De prijs van de ruwe olie stijgt in New York met 2% tot USD 63,90. Wilma, een tropische storm ten westen van Jamaica, kan uitgroeien tot een nieuwe orkaan die de olieproductie in de Golf van Mexico kan bedreigen.

Op Euronext Brussel sloot de Bel20-index 0,5% lager op 3.291,96 punten. Er waren 7 stijgers en 10 dalers. Solvay en Barco eindigden onveranderd.

Omega Pharma was de sterkste stijger in de Bel20 met een winst van 1,4% tot EUR 43,1. Vrijdag verloor het aandeel meer dan 5% na zwakke kwartaalcijfers. Maandag was er dus een gedeeltelijk herstel.

GBL klom 0,5% tot EUR 78,7. Het aandeel Total, een belangrijke participatie van GBL, klom 2% dankzij de hogere olieprijzen. Total is bovendien het favoriete petroleumaandeel van ING WB, zo bleek maandag uit een sectorrapport. Een andere, indirecte participatie van de Frère-holding, RTL Group, kreeg maandagochtend een adviesverhoging van ING WB. RTL steeg 2,3% tot EUR 63,25.

De financiele aandelen gingen lager. Fortis zakte 0,8% tot EUR 23,94, Dexia verloor 0,6% tot EUR 18,29 en KBC Groep sloot 1,1% lager op EUR 67,8. De Roemeense overheid maakte rond 17 uur bekend dat ze zeven biedingen heeft ontvangen voor de privatisering van Banca Comerciala Romana (BCR), de grootste bank in het land. Van de drie Belgische kandidaten die op de shortlist stonden, deed enkel Dexia een bod, KBC en Fortis niet.

InBev sloot 1,2% lager op EUR 32,65. In het dossier-Telindus is Belgacom aan zet. De raad van bestuur van Telindus heeft het bod van Belgacom verworpen. De Tijd schreef zaterdag dat de positie van Didier Bellens als gedelegeerd bestuurder van Belgacom almaar meer onder vuur komt te liggen. Hij zou volgens diverse bronnen de raad van bestuur van Belgacom op het verkeerde been hebben gezet. Belgacom daalde 1,5% tot EUR 28,33, Telindus zakte 0,3% tot EUR 14,5.

Op de brede markt viel Option op met een winst van 4,4% tot EUR 47,15 na de serieuze val van vorige week. Er werden 67.001 stuks verhandeld, wat nagenoeg overeenkomt met het daggemiddelde van 66.360 aandelen.

IBA dikte 1,9% aan tot EUR 6,53. De producent van bestralingsapparatuur heeft een contract binnengehaald voor de levering en installatie van een nieuw type cyclotron. Dat brengt EUR 14 miljoen in het laatje, gespreid over drie jaar.

De bioscoopgroep Kinepolis zakte 1% tot EUR 28,3. In het derde kwartaal viel het aantal bezoekers 11,5% terug tot 5,3 miljoen. Kinepolis handhaaft wel de verwachtingen voor de bezoekersaantallen en de winst voor 2005. Analisten vinden die doelstellingen nu wel heel uitdagend.

Telenet herstelde 2,3% tot EUR 18. De eerste beursweek van het aandeel was een zware tegenvaller met een daling van 16,2% ten opzichte van de introductiekoers. In een brief die aan alle personeelsleden werd gestuurd, verzekerde het management dat het in het kader van de beursgang geen aandelen verkocht heeft en dat ook in de komende zes maanden niet gaat doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud