Bel20 zakt 1 procent, UCB grote verliezer

Euronext Brussel zakte maandag dieper dan de andere Europese beurzen door het grote gewicht van Suez en financials in de Bel20-index. Alle Europese markten kleurden rood nadat de verijdelde terreuraanslagen in Londen en de mislukte aanslag in Glasgow de publieke veiligheid opnieuw in vraag stelden. Vooral de luchtvaartmaatschappijen en verzekeraars stonden onder druk. Het terreuralarm in Groot-Brittannië blijft hoog.

(tijd) De Bel20 verloor 1 procent tot 4.591,71 punten. De korf van Belgische steraandelen telde 4 stijgers tegenover 15 dalers.

UCB was de grootste verliezer, het aandeel zakte 3,3 procent tot 42,41 euro. De biofarmagroep speelde vrijdag al 1,5 procent kwijt. Luc Missorten, de financieel directeur van UCB en de laatste Belg in het directiecomite, verlaat het bedrijf op 1 september 2007. UCB zal voor die datum de naam van de nieuwe financieel directeur bekendmaken.

Delhaize verloor 1,9 procent tot 71,49 euro. De kleinhandelaar heeft de verkoop van Di, zijn Belgische schoonheids- en verzorgingsketen, aan de investeringsmaatschappijen NPM (-2,4% tot 52,19 euro) en AvH (+0,3% tot 72 euro) op 30 juni officieel afgerond. Delhaize ontving 33,4 miljoen euro in cash voor de verkoop, onderhevig aan contractuele aanpassingen.

GBL zakte 1 procent tot 91,40 euro. De holding rond financier Albert Frère heeft zijn begin juni aangekondigde kapitaalverhoging met succes afgerond. Op 95,67 procent van de 14.190.621 nieuw aangeboden aandelen werd ingetekend, goed voor 1,14 miljard euro. Verder werd op 6.322.251 VVPR-strips ingeschreven.

GBL is in ons land de uitgesproken favoriet van de Belgische beursanalisten, blijkt na een rondvraag door De Tijd. Melexis en Fortis behaalden zilver en brons. Melexis profiteerde, in tegenstelling tot GBL, van die nominatie en werd 3,1 procent duurder op 13,78 euro.

Fortis wist het verlies te beperken tot 0,2 procent tot 31,44 euro. De andere financiële waarden waren slechter af. Dexia zakte 1,5 procent tot 22,87 euro en KBC verloor 0,9 procent tot 99,09 euro.

Suez, net als de financials een zwaargewicht in de Bel20, liet 1,1 procent tot 42 euro. Volgens een adviseur van de Franse president Sarkozy zal diens regering binnen de twee weken beslissen of de geplande fusie tussen Suez en Gaz de France al dan niet doorgang moet vinden.

Op de brede markt sprong Galapagos in het oog. Het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf heeft zijn samenwerking met GlaxoSmithKline (GSK) uitgebreid voor de ontwikkeling van een medicijn tegen artrose. Galapagos kan tot 186 miljoen euro aan succesbetalingen ontvangen als de verbrede alliantie twee producten op de markt brengt. Het aandeel steeg 1,2 procent tot 8,60 euro.

Telenet steeg met 1,2 procent tot 26 euro, een record. Kort na de middag stond het aandeel zelfs op 26,19 euro. Het Vlaamse kabelbedrijf profiteerde van overnamenieuws in de sector. Het Amerikaanse durfkapitaalfonds Carlyle Group heeft volgens twee bronnen dicht bij het dossier 10,8 miljard dollar geboden op Virgin Media, de op een na grootste Britse betaaltv-operator.

GIMV was de grootste daler op de continumarkt: -4,4% tot 51,40 euro. De investeringsmaatschappij keerde een brutodividend uit van 2,85 euro per aandeel.

Cumerio trappelde ter plaatse op 30,51 euro (+0,03%). De Oostenrijkse holding A-Tec heeft zijn belang in de Belgische kopersmelter Cumerio verhoogd van 11,9 naar 17,5 procent. A-Tec had vrijdagochtend nog in een persbericht laten weten zijn belang in Cumerio te hebben opgetrokken tot 11,9 procent. Vorige week zondag raakte bekend dat sectorgenoot Norddeutsche Affinerie (NA)- waarin A-Tec een belang van 10 procent heeft - Cumerio zou overnemen voor 30 euro per aandeel. Voorwaarde voor de overname is wel dat NA minstens 80 procent van de Cumerio in handen krijgt.

Immobel deed er 2,4 procent bij tot 42,99 euro. Kort na beursopening ging de koers even 4,5 procent hoger. Vrijdag raakte bekend dat Suez haar belang van 30,53 procent in de Belgische vastgoedontwikkelaar verkoopt aan het Britse vastgoedfonds JER Europe Fund voor 47,8 miljoen euro of 38 euro per aandeel Immobel. Dat is een stuk minder dan de huidige aandelenkoers van Immobel. De vastgoedontwikkelaar blijft voorlopig op de beurs.

Van de Velde ging 0,5 procent hoger tot 38,50 euro. De lingerieproducent genoot van een koersdoelverhoging van KBC Securities. Analiste Nathalie Sierens verhoogt haar koersdoel voor Van de Velde van 40 euro tot 42 euro. Ze behoudt haar accumulate-advies voor de lingeriegroep. Vrijdag maakt Van de Velde nabeurs zijn halfjaarresultaten bekend. Sierens verwacht dat de producent van lingeriekledij zijn prognose van 5 procent omzetgroei (tot 66,7 miljoen euro) zal waarmaken.

Sebastien Rousseau sebastien.rousseau@tijd.be

Maarten Gommeren maarten.gommeren@tijd.be

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud