Bel20 zakt 2,8 procent, KBC ploft 10 procent lager

De Brusselse beurs zag de vrijdageuforie in de namiddag volledig omslaan na een slechte start op Wall Street. Twijfels over het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector en de gevolgen voor de Amerikaanse begroting en economie deden het sentiment in de VS kantelen.

(tijd) - De Bel20 sloot 2,8 procent lager op 2.967,70 punten. De index telde 15 dalers en 5 stijgers.

Na de euforische reactie op het Amerikaans reddingsplan voor de financiële sector werden maandag verschillende kritische noten geplaatst bij de nooit geziene overheidsinterventie.

De Commissie Bank, Financie en Assurantiewezen (CBFA) volgde in het weekend het voorbeeld van  haar grote Amerikaanse broer met een verbod op ‘naakt’ short selling op de aandelen Fortis, Dexia en KBC. De CBFA wees er bovendien op dat de Belgische banken geen solvabiliteit- of liquiditeitsproblemen hebben.

De financials konden lange tijd van die steunbetuiging en het plan Paulson profiteren maar een rode opening op Wall Street gooide roet in het eten. KBC zag zijn verlies in het laatste halfuur zelfs nog 3,5 procentpunt uitgebreid tot 10,1 procent op 63,10 euro. Fortis liet 4 procent liggen op 7,70 euro. Dexia bleef nagenoeg overeind en zakte maar 0,6 procent tot 10,60 euro.  Fortis is bereid desnoods meer activiteiten verkopen dan gepland om zijn financiële positie op peil te houden. Dat zei topman Herman Verwilst aan de Nederlandse krant De Telegraaf. Over een mogelijke kapitaalverhoging is hij duidelijk: 'het slaat nergens op'.

Naast de druk van de financials ondervond de Bel20 ook last van flinke uitschuiver van zwaargewicht GDF Suez. De nutsgroep viel 3,4 procent lager tot 35,40 euro.

Nyrstar beleefde andermaal een dramatische sessie. De zinksmelter donderde 7,1 procent lager tot 4,89 euro, hoewel de zinkprijs in de lift zat. Mogelijk was het aandeel het slachtoffer van fondsen die zich verplicht zagen te verkopen omdat de koers onder een bepaald niveau was gedoken.

Omega Pharma (+5,4%), Agfa-Gevaert (+3,2%) en Delhaize (+3%) ontsnapten aan de twijfels aan het Amerikaanse noodplan.

Op de brede markt schoot Option 12,1 procent hoger tot 3,06 euro. Option heeft zijn samenwerking met de Taiwanese computerbouwer Acer uitgebreid. Option gaat nu ook inbouwmodules leveren voor de Aspire One, de minilaptop van Acer. Het wordt het eerste dergelijke toestel met een inbouwmodule. Dat is potentieel goed nieuws voor Option omdat minilaptops, een relatief nieuwe categorie in de sector, bijzonder goed aanslaan.

Porthus steeg met 2,4 procent tot 10,75 euro. Porthus, leverancier van douaneoplossingen, maakte in het boekjaar 2007/2008 1,25 miljoen euro nettowinst, 48,9 procent meer dan een jaar eerder. De netto-opbrengsten stegen met net geen 25 procent tot 19,85 miljoen euro en de bedrijfskasstroom (ebitda) met 75 procent tot 3,36 miljoen euro, iets boven de analistenprognoses. Voor het nieuwe boekjaar mikt het management op 2,5 miljoen euro ebita dankzij de groei van de afdeling Solutions. 

Op de Brusselse Vrije Markt kreeg evenementenbureau 5ème Saison zijn eerste notering aan een koers van 2,49 euro. De beursgang kan echter geen succes genoemd worden. Van de beoogde 1,25 miljoen euro werd slechts 0,2 miljoen euro opgehaald.

SR/JDS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud