Bel20 zakt ruim 2 procent

Een onverwachte groei van de Amerikaanse industrie in juni redde de Bel20 dinsdag van een zware afstraffing. Het verlies bleef uiteindelijk beperkt tot goed 2 procent. In Brussel moesten vooral de industriele aandelen Umicore en Nyrstar het zwaar ontgelden door de vrees voor economische malaise. Ook smallcaps werden gemeden.

(tijd) - Het Amerikaanse Institute voor Supply Management gooide de Bel20 in de late namiddaghandel een reddingsboei toe: de Amerikaanse industrie bleek in juni voor het eerst in vijf maanden opnieuw te groeien. Economen reageerden niet laaiend enthousiast; de markt was slechts deels gelukkig.

Een zware afstraffing werd uiteindelijk vermeden: de Bel20 sloot 2,1 procent lager op 3.102,49 punten. 17 aandelen sloten in het rood, enkel 2 konden positief sluiten, Agfa-Gevaert sloot vlak.

Een waarnemer denkt dat de markt dinsdag opnieuw een sell-off doorslikte die gerelateerd kan worden aan het einde van het tweede kwartaal. ‘De portefeuilles worden nog altijd opgeschoond.’ Volgens diezelfde waarnemer gaan de markten een kwakkelende periode tegemoet. ‘Een nieuwe forse daling zie ik niet direct gebeuren. Een kleine rally is mogelijk, al zal dat er slechts een zijn in een berenmarkt.’

Umicore (-4,8% tot 29,90 euro) en Nyrstar (-6,9% tot 10,52 euro) voelden aan den lijve dat het beursklimaat niet goed zit. Ook op de andere Europese beursvloeren werden industriele en dus cyclisch geachte aandelen verkocht uit vrees voor lagere bedrijfswinsten door de economische malaise. De daling van Nyrstar werd versterkt door teleurstellende resultaten van de Chinese zinkproducent Yunnan Chihong Zinc & Germanium voor het eerste halfjaar. Ook de producent van geavanceerde staalproducten Bekaert (-2,9% tot 95,20 euro) werd opzij geschoven, chemiegroep Solvay (-2,1% tot 81,38 euro) zakte verder richting kaap van 80 euro.

Fortis (-2,2% tot 9,94 euro) eindigde onder de psychologische grens van 10 euro. Dexia (-4,4% tot 9,71 euro) ondering hetzelfde lot en ondervond geen steun van zijn topman Axel Miller. Die zei in een interview met De Tijd  dat Dexia momenteel geen reden ziet om zijn kapitaal te verhogen of zijn dividendbeleid bij te sturen. Miller durft evenwel zijn hand niet in het vuur steken voor wat de toekomst betreft. ‘Een probleem aan credibiliteit en visibiliteit.' Zo verklaarde een handelaar de nieuwe koersdaling van Dexia.  KBC verloor 2,5 procent tot 68,75 euro.

De Frère-holding GBL (-2,6% tot 73,62 euro) kreunde onder de zwakke beursprestaties van twee van zijn participaties, cementgroep Lafarge en bouwmaterialenproducent Imerys. Lafarge zakte in Parijs naar zijn laagste peil sinds de zomer van 2006, Imerys noteert terug op het peil van maart 2004. Samen maken Lafarge en Imerys goed een kwart uit van de portefeuille van GBL. De grotere participaties Suez en Total houden beter stand in het recente beursgeweld. Die andere Frère-holding in de Bel20, NPM, zakte 0,8 procent tot 47,31 euro.

Op de brede markt ging het er een nog stuk erger aan toe. Liefst tien aandelen buiten de Bel 20 verloren meer dan 5 procent. Vooral de smallcaps kregen forse tikken.

IPTE stuurde een fikse winst- en omzetwaarschuwing voor het tweede kwartaal. Voor het aandeel om die reden opgeschort werd, stond het 7,5 procent lager op 6,95 euro. Het aandeel verloor de voorbije weken ruim een kwart van zijn beurswaarde. IPTE geeft geen prognose voor de tweede jaarhelft wegens de onduidelijke ‘marktverwachtingen.’

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud