Bel20 zet derde record op rij neer

Op Euronext Brussel zette de Bel20 vrijdag voor de derde dag op rij een nieuw slotrecord neer. De sterindex profiteert van een week vol fusie- en overnamenieuws een gaat net boven de 4.700 punten het weekend in. Nochtans waren de financials KBC en Fortis en het andere zwaargewicht Suez bij de verliezers te vinden. Tessenderlo stond in de kijker met een mooie winst na kwartaalresultaten. Elders in Europa noteerden de indexen met iets comfortabeler winsten, vooral door consolidatiespeculatie.

(tijd) De Bel20 sloot 0,3 procent hoger op 4.719,26 punten, zoals gezegd het hoogste peil ooit. Er waren 11 stijgers en 7 dalers. Bekaert veranderde niet en sloot op 106 euro.

Suez moest 0,4 procent prijsgeven en sloot op 43,34 euro. De Franse nutsgroep heeft in het eerste kwartaal van 2007 een courante bedrijfswinst geboekt van 1,454 miljard euro. Dat is 21,3 procent meer dan in de overeenkomstige periode van 2006, toen 1,2 miljard werd geboekt. De omzet steeg in het eerste kwartaal met 3,4 procent tot 12,2 miljard, van 11,8 miljard een jaar eerder. Vandaag/vrijdag vond ook de algemene vergadering plaats. Daar liet CEO Gerard Mestrallet zich ontvallen dat 'het lot van Suez niet afhankelijk is van het fusieproject met Gaz de France'.

Colruyt zakte 0,3 procent tot 177,30 euro. Het toonaangevende beurshuis JP Morgan heeft het advies voor de retailer uit Halle nochtans opgetrokken van 'neutral' naar 'overweight'. In de ochtendhandel wist het aandeel wel te profiteren en tikte het even zijn hoogste koers ooit aan.

Na de forse 5,8 procentwinst van donderdag had Delhaize last van winstnemingen. Het aandeel zakte 1 procent tot 74,26 euro. De sterke klim van gisteren was te danken aan speculatie dat Delhaize opnieuw fusiegesprekken gaat aanknopen met Ahold, nu de Nederlandse groep haar Amerikaanse dochter US Foodservice van de hand heeft gedaan.

Bij de dalers was ook Fortis terug te vinden. De Belgische-Nederlandse financiele groep zakte 0,9 procent tot 32,93 euro. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal lanceert het bankentrio Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis dit weekend nog een officieel tegenbod op zowel LaSalle als ABN AMRO. De bankengroep heeft eerder aangegeven ruim 72 miljard euro over te hebben voor de Nederlandse bank. ABN AMRO werkt ondertussen mee aan de due diligence van het trio.

Donderdag heeft een Nederlandse rechtbank de verkoop van LaSalle Bank, de Amerikaanse dochter van ABN AMRO, aan Bank of America bevroren. Daardoor stijgen de kansen van het bankenconsortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander om ABN AMRO in handen te krijgen. Als het Fortis-consortium ABN AMRO binnenhaalt, zal Fortis haar deel van de overname onder meer financieren via een kapitaalverhoging van ruim 15 miljard euro, meldde Reuters op basis van een bron dicht bij het dossier. Als dat klopt, zou het veruit de grootste kapitaaloperatie ooit op de Belgische markt zijn.

KBC zakte mee met Fortis en verloor 0,3 procent tot 99 euro. Dexia won wel en ging 0,8 procent hoger tot 24,51 euro.

Cofinimmo steeg 1 procent tot 154,40 euro. De vastgoedbevak maakte donderdag bekend voor 137 miljoen euro drie projecten over te nemen. Het gaat om het RTL House in Schaarbeek en een project in Groot-Bijgaarden en Antwerpen. Daarnaast verkoopt de bevak zeven gebouwen in Antwerpen voor 71,5 miljoen. De gerealiseerde meerwaarde daarop bedraagt 17,8 miljoen euro of 1,8 euro per aandeel. Dexia Securities verhoogde vanmorgen zijn advies, ING WB zijn koersdoel.

Groep Brussel Lambert (GBL), het investeringsvehikel van de Waalse financier Albert Frère, heeft in het eerste kwartaal een nettowinst behaald van 69 miljoen euro. Dat is ruim 148 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. GBL sloot aan kop van de Bel20 met een winst van 2,6 procent tot 92,97 euro.

Op de brede markt sprong Tessenderlo in het oog met een winst van 6 procent tot 42,60 euro. De chemiegroep verraste donderdag met sterke eerstekwartaalcijfers. De nettowinst kwam uit op 46,8 miljoen euro, tegen 2,8 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2006. 'We verwachten niet dat het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal even uitstekend zal zijn als in het eerste', temperde de groep de verwachtingen. Rabo Securities, KBC Securities en Bank Degroof verhoogden vrijdagmorgen hun koersdoel respectievelijk fair value.

Zoals eerder aangegeven gaat de bouwgroep CFE haar aandeel in het begin van 2008 opsplitsen. 'De vraag blijft nog wat de verdeelsleutel zal worden. Een algemene vergadering over dit onderwerp zal in augustus plaatsvinden', zei algemeen directeur Renaud Bentégeat donderdag in de marge van de algemene vergadering voor aandeelhouders. CFE klom 0,2 procent tot 1.210 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud