Bel20 zet verlies van dinsdag recht

Op Euronext Brussel is de Bel20 woensdag met meer dan een procent winst gesloten. Daarmee werd het verlies van dinsdag goedgemaakt. De aandelen die dinsdag in het verlies stonden, zoals de financiele en Suez, trokken de index woensdag omhoog. Ook elders in Europa sloten de indices hoger. Onder meer Danone, Sanofi en BASF kwamen met sterke resultaten.

(tijd) In de namiddag trok de Brusselse beurs zich op aan de hogere opening op Wall Street, en lieten de beleggers de stijgende olieprijzen aan zich voorbijgaan. De voorbije week zijn de voorraden ruwe olie sterker dan verwacht gedaald, waarop de Brent-future begon te stijgen tot nieuwe historische hoogtes.

De Bel20 sloot 1,4% hoger op 3.807,91 punten. De beurskorf telde 12 stijgers en 7 dalers.

Suez, dat dinsdag nog op de Bel20 woog met een verlies van 3,1%, ging 2,1% omhoog tot EUR 32,22. De Italiaanse krant Il Sole 24 Ore wist woensdag te melden dat het energiebedrijf opnieuw praat met de Italiaanse sectorgenoot Enel. Van echte onderhandelingen zou evenwel geen sprake zijn.

Ook de financiele aandelen herstelden van hun dip op dinsdag. Toen was de stemming in de sector bedrukt, onder meer door tegenvallende cijfers van Deutsche Bank. Dexia sloot 2,4% hoger op EUR 19,36, KBC won 2% tot EUR 86,45 en Fortis 1,7% tot EUR 28,08.

Met een verlies van 2,6% was Mobistar de sterkste daler binnen de index. Het mobilofoonbedrijf keerde vandaag EUR 1,6 per aandeel terug aan de aandeelhouders in de vorm van een kapitaalvermindering. In absolute termen verloor het aandeel van de gsm-operator EUR 1,70 tot EUR 63,20.

Met een daling van 2,4% tot EUR 44,89 was Omega Pharma de andere grote verliezer binnen de Bel20. Dinsdag verloor het aandeel ook al 3,14%. Een duidelijke reden voor de koerszwakte is er niet. Ook analisten tasten in het duister.

Farmagroep UCB maakte voor beurstijd bekend dat de Amerikaanse Food and Drug Admninistration (FDA) zijn goedkeuring heeft gegeven voor de intraveneuze formulering van het anti-epilepsiemiddel Keppra. De goedkeuring was verwacht. Het nieuws zat al voor een groot deel in de koers van het biofarmabedrijf verwerkt. UCB steeg 1,1% tot EUR 45,37.

De 53% hogere nettowinst van Lafarge over het eerste halfjaar van 2006 heeft amper invloed op Frere-holding GBL, die een belang van iets meer dan 10% heeft in de Franse bouwmaterialengroep. GBL noteerde 0,2% hoger op EUR 81,25. Lafarge is wel voorzichtiger voor de tweede jaarhelft en verwacht in die periode een vooruitgang van de winst 'aan een trager ritme'.

Op de brede markt was de radiocommunicatiespecialist Zenitel de grootste stijger: +4,8% tot EUR 3,52. De koekjesfabrikant Lotus Bakeries volgde met een winst van 3,5% op EUR 187, zij het bij slechts 167 verhandelde aandelen.

Melexis steeg 0,2%. De producent van halfgeleiders voor de autoindustrie wil EUR 30 miljoen investeren in zijn vestiging nabij de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Dat bevestigde gedelegeerd bestuurder Rudi De Winter. Het bericht stond woensdag in de Bulgaarse krant Dnevnik.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud