Beleggers euforisch na reddingsplan FanFred

©REUTERS

Wall Street is de beursweek feestend van start gegaan na de nationalisatie van de Amerikaanse hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac. Ook de Europese beurzen waren fors hoger gegaan dankzij het reddingsplan voor Fannie en Freddie. In Brussel sloot de Bel20 ruim 4 procent hoger.

(tijd) - Het nieuws over Fannie en Freddie stuurde de Dow Jones 2,6  procent  hoger op  11.510,74 punten, terwijl de S&P500 een winst boekte van 2,1 procent op 1.267,79  punten. Sombere vooruitzichten voor een aantal grote technologiewaarden maakten de Nasdaq het moest stellen met een winst van 0,6 procent op 2.269,70 punten.

Brussel

Euronext Brussel had maandag op een hectische dag de wind in de zeilen na het reddingsplan van de Amerikaanse overheid voor de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. Heel wat waarnemers toonden zich enthousiast, al was her en der ook te horen dat het slechts om een tijdelijke remonte op de beurzen zou kunnen gaan.

De Bel20 sloot 4,4 procent hoger op 3.134,48 punten. Alle leden sloten hoger. Dankzij de sterke vertegenwoordiging van financiële aandelen, deed de Bel20 het nog een stuk beter dan de andere Europese beurzen. De intraday-piek lag op een winst van ruim 6 procent. Tegen het slot van de handelsdag liepen de winsten wat terug. Handelaren merkten op dat de stap van de Amerikaanse overheid een stap in de goede richting was, maar dat alle problemen in de financiele wereld daarmee niet de wereld uit zijn.

Europa

De Europese aandelenmarkten reageerden maandag euforisch op de reddingsoperatie in de VS. De financiële waarden gingen met de grootste winsten lopen. De orkaan Ike zette de grondstoffenwaarden op winst. In Londen lag de handel bijna zeven uur stil door een computerpanne.

De ingreep van de Amerikaanse overheid op de hypotheekmarkt leidde op alle Europese beurzen tot een ware rally. De indexen spurtten in de beginuren vlot naar winsten van 4 à 5 procent. Aan het einde van de sessie bleef daarvan uiteindelijk 2 tot 3 procent over. De DJ EuroStoxx50 won 2,9 procent, de Stoxx50 steeg met 3,2 procent.

De Londense beurs kampte uitgerekend vandaag met de langste computerpanne in meer dan acht jaar. Zeven uur lang was er geen handel mogelijk. Daardoor sloot de Footsie-index uiteindelijk met de grootste winst: 3,7 procent. Amsterdam won 2,5 procent, Parijs 3,4 procent. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud