Beleggers viseren Griekenland en Portugal

Beleggers dumpen woensdag andermaal Griekse staatsobligaties. Dat doet de rente op tienjarig Grieks overheidspapier pieken op meer dan 8 procent. Opvallend: de Griekse schuldcrisis lijkt almaar meer over te waaien naar Portugal.

(tijd) - De Griekse lange rente klimt weer 32 basispunten tot 8,2 procent, het hoogste peil sinds Griekenland in de eurozone zit. Uitgerekend vandaag strijkt in Athene een delegatie toponderhandelaars van Europa en het IMF neer. Zij onderhandelen er met de Griekse regering over de activering van een steunplan ter waarde van 45 miljard euro dat enkele weken terug beklonken werd.

Uit de nieuwe crash van Grieks staatspapier valt af te leiden dat beleggers het geld snel op tafel willen zien. Bovendien lijken steeds meer beleggers eraan te twijfelen of 45 miljard euro wel zal volstaan om de Grieken op iets langere termijn boven water te houden. Dinsdag zei onder meer Axel Weber, de voorzitter van de Bundesbank, dat er wellicht meer geld nodig is.

De Griekse schuldcrisis lijkt bovendien almaar meer over te waaien naar Portugal. De Portugese lange rente stijgt woensdag 20 basispunten tot 4,82 procent, het hoogste peil sinds maart 2009.

Beleggers zoeken dekking in Duitse overheidsobligaties. Die staan te boek als de veiligste van de eurozone. De Duitse lange rente zakt daardoor met 3 basispunten tot 3,07 procent.

De hernieuwde zorgen rond de schuldenberg van de overheden waait ook over naar de beurzen. Na een positieve start staan de Europese beurzen duidelijk in het rood in de middaghandel. De Portugese, de Griekse, en de Spaanse beurs zijn de grootste verliezers in de eurozone.

PDG

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud