Belgacom en Devgen hoogvliegers op Brussel

De Brusselse beurs zag de eerdere winst in de late handel bijna volledig wegsmelten, als gevolg van de oplopende olieprijs en de negatieve start op Wall Street. Een sterke prestatie van de banksector en Belgacom hield de Bel20 evenwel nipt op winst.

(tijd) Belgacom maakte vrijdagmorgen bekend het 25%-belang van Vodafone in Proximus over te kopen, eigen aandelen in te kopen en een interimdividend uit te keren. Twee bedrijven die met winstwaarschuwingen kwamen, Brantano en Artwork Systems, werden afgestraft.

De olieprijzen stijgen verder door, tot het hoogste peil in meer dan een week. In Londen noteert de Brent-future iets na 18 uur 1,4% hoger op EUR 73,69. In de buurt van de Golf van Mexico is zich een tropische storm aan het ontwikkelen en in Nigeria zijn drie medewerkers van de Italiaanse petroleummaatschappij ENI verdwenen.

De Bel20 sloot uiteindelijk 0,03% hoger op 3.887,71 punten. In de korf zijn 12 stijgers en 7 dalers terug te vinden.

Belgacom maakte voorbeurs de volledige halfjaarresultaten bekend, nadat eerder deze week gedeeltelijke resultaten waren gepubliceerd wegens de diefstal van een aktetas. Belgacom herhaalde in grote lijnen de omzet- en winstvooruitzichten voor heel 2006, maar bleek wel wat positiever geworden voor Proximus. De operator kondigde ook aan dat hij het 25%-belang van Vodafone in Proximus overkoopt voor EUR 2 miljard. Belgacom wordt zo voor 100% eigenaar van de grootste Belgische mobilofoonoperator.

Belgacom verkoopt anderzijds zijn participatie van 5,8% in Neuf Cegetel aan SFR voor EUR 187 miljoen. Het bedrijf boekt hierop een winst van EUR 67 miljoen. Belgacom maakte ten slotte bekend voor maximum EUR 200 miljoen eigen aandelen in te kopen en voor het einde van het jaar een interimdividend uit te keren, voor een totaal bedrag van EUR 100 miljoen. Het aandeel klom 0,9% naar EUR 27,40, bij een fors handelsvolume van 2,26 miljoen stuks. Met een beursomzet van EUR 62 miljoen was Belgacom met voorsprong het drukst verhandelde aandeel in Brussel.

De financials zitten ook bij de winnaars. De mogelijke fusie tussen Banca Intesa en SanPaolo IMI in Italië wakkert de speculatie aan over een nieuwe consolidatiegolf in Europa. Fortis steeg 0,1% tot EUR 29,ondanks een adviesverlaging van Morgan Stanley. KBC schreef 0,9% bij tot EUR 89 en Dexia klom 0,2% tot EUR 19,64.

Grootste daler is Agfa-Gevaert, dat na de opstoot van 9,5% van donderdag, een beetje last heeft van winstnemingen. Agfa verliest 1% tot EUR 18,21. De groep maakte donderdag beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend en kondigde ook aan wereldwijd bijna 2.000 banen te schrappen.

Op de brede markt voert Devgen de stijgers aan met een winst van 7,6% tot EUR 16,67. Donderdag veerde de biofarmagroep al 6,2% hoger, nadat zij bekendmaakte dat een van haar farmaceutische programma's er veelbelovend uitziet en tot de ontwikkeling van een orale behandeling van reumatoide artritis en andere ontstekingsziekten zou kunnen leiden.

Het Gentse softwarebedrijf Artwork Systems verlaagde zijn jaarprognoses, vanwege vertraging in de lancering van nieuwe producten, de algemene economische vertraging en de daaruit voortvloeiende daling van de dollar. Voor het hele jaar 2006 verwacht Artwork een omzet tussen EUR 47 en 48 miljoen en een winst tussen EUR 11 en 11,5 miljoen. In het derde kwartaal daalde de nettowinst tot EUR 2,4 miljoen van EUR 3,6 miljoen een jaar eerder. Artwork donderde 8,2% lager op EUR 9,25.

Ook Brantano kreeg op zijn donder. Het aandeel zakte 5,1% tot EUR 35,88. De schoenwinkelketen verlaagde donderdag zijn winstverwachtingen voor 2006. Brantano rekent nu op een bedrijfswinst van EUR 11 à 13 miljoen. Totnogtoe had het bedrijf een winst van EUR 18,8 miljoen in het vooruitzicht gesteld. De halfjaarcijfers vielen bovendien tegen. De bedrijfswinst daalde met 57,2% tot EUR 3,8 miljoen, een pak minder dan analisten hadden verwacht(EUR 6,2 miljoen).

De vastgoedbevak Leasinvest Real Estate maakte nabeurs cijfers voor het boekjaar 2005/2006 bekend en noteerde in afwachting stabiel op EUR 73. Nog in de vastgoedsector won Atenor 1,9% tot EUR 27,40. KBC Securities is de opvolging van Atenor gestart met een accumulate-advies en een koersdoel van EUR 30.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud