Belgacom weegt op Bel20-index

De Bel20 is er niet in geslaagd zijn openingswinsten vast te houden. Net als in de rest van Europa moest de index terrein prijsgeven na de publicatie van tegenvallende Amerikaanse macrocijfers. Maar toch waren het vooral de zwakke prestaties van steraandelen als Belgacom en Dexia die op de Bel20 wogen.

(tijd) - De sterindex sloot nagenoeg onveranderd (-0,1 procent) op 3.796,33 punten. Grootste daler was Belgacom, dat een tik van 2,8 procent kreeg op 30,14 euro na de publicatie van teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal. Belgacom zag zijn omzet over de eerste drie maanden van het jaar uitkomen op 147 miljoen euro, 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Tegelijkertijd slonk de nettowinst met 26 procent tot 236 miljoen euro, wat eveneens lager was dan analisten hadden voorspeld.

De Tijd schreef ook dat concurrent Telenet (-1 procent op 16,43 euro) geen bod heeft uitgebracht op de televisierechten voor het Belgische voetbal. Daardoor lijkt de kans toe te nemen dat Belgacom de rechten voor de tweede keer op rij zal binnenhalen. De Profliga wijst de rechten maandag toe.

Sectorgenoot Mobistar kon maar in beperkte mate profiteren van het nieuws dat het in ons land de exclusieve verdeler wordt van de iPhone. Volgens Mobistar zal het populaire telefoontoestel van Apple een positieve impact hebben op de resultaten van de groep. Mobistar sloot1 procent hoger op 54,79 euro.

De bankwaarden gaven intussen een gemengd beeld. Dexia, dat eerder deze week teleurstellende kwartaalcijfers had bekendgemaakt, ging 2,3 procent achteruit op 16,41 euro. Analist Kristof De Graeve van SG Private Banking verlaagde zijn koersdoel voor het aandeel. De Graeve verwacht niet dat Dexia dit jaar zijn winstdoelstelling zal halen, al denkt hij wel dat de reële impact van de kredietcrisis al bij al beperkt zal blijven.

KBC, dat donderdag bijna zes procent was verloren na zwakke kwartaalcijfers, zette vandaag het herstel in en sloot 1,7 procent hoger op 80,95 euro. Fortis slaagde uit de rode cijfers te blijven en sloot de dag af met een winst van 17,01 euro.

Sterkste stijger was Omega Pharma. De farmagroep won 4,5 procent op 28,59 euro. Ton Scheepens, een lid van het directiecomité, heeft 100.000 aandelen Omega aangekocht voor in totaal 2,73 miljoen euro.

Punch blijft feesten

Op de brede markt blijft Punch Telematix feesten met een winst van 19,6 procent op 6,22 euro. Donderdag was de telematicagroep al met ruim 24 procent de hoogte ingegaan na een sterke kwartaalupdate.

De mediaholding Deficom deed het nog beter. Het aandeel steeg met 34,8 procent tot 9,50 euro, het hoogste niveau sinds november 2004. Deficom bevestigde donderdag dat het met de Waalse kabelaars spreekt over een verkoop van BeTV. Deficom heeft een belang van 33 procent in BeTV, wat volgens de schattingen goed is voor 16 tot 20 miljoen euro.

Autodienstengroep D’Ieteren dikte 3,9 procent aan tot 213,51euro. Huurbedrijf Avis Europe, voor bijna 60 procent in handen van D’Ieteren, zag zijn huurinkomsten stijgen in de eerste vier maanden van het jaar.

IPTE

Ook de Genkse technologiegroep IPTE kwam gisteren met hogere omzetcijfers. Dankzij de overname van de Duitse automatiseringsfirma Platzgummer boekte de groep een 5 procent hogere omzet. De bedrijfs- en nettowinst gingen respectievelijk met 23 en 19 procent de hoogte in.

Toch bleken de cijfers onvoldoende om beleggers te overtuigen: het aandeel kreeg een tik van 4,5 procent op 10,03 euro en was daarmee de grootste daler in Brussel.

Andere forse daler was CMB, dat een verlies moest slikken van 4,1 procent op 47,20 euro. De scheepvaartgroep CMB noteerde gisteren ex dividend. Het koersverlies bedroeg 2 euro, wat nog altijd minder is dan het brutodividend van 4 euro dat wordt uitgekeerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud