Advertentie
Advertentie

Bernanke geeft Wall Street vleugels

Beleggers in New York hebben woensdag de kleine winsten van de belangrijkste aandelenindices snel zien oplopen, in reactie op sussende woorden van Fed-baas Ben Bernanke over de inflatie in de VS. Het sentiment was toch al positief door Applied Materials.

(betten) De inflatiedruk in de VS neemt iets af als gevolg van dalende energie- en grondstofprijzen. Dat heeft Bernanke woensdag gezegd tegen de Senate Banking Committee in Washington. Daarmee lijkt de dreiging van een renteverhoging vooralsnog van de baan. Bernanke zei verder: 'Het huidige beleid werkt mee aan aanhoudende economische groei en een geleidelijke terugval van de kerninflatie.'

Ook staat DaimlerChrysler in de belangstelling, omdat 'verregaande' opties worden bekeken voor de Chrysler-tak en er 13.000 banen verdwijnen bij het Amerikaanse onderdeel via een reorganisatie. Het bedrijf neemt een last van EUR 1 miljard in 2007 om de herstructureringen mee te betalen.

Wederom hebben mijnbouwers, waaronder Alcoa (-0,7%), de aandacht van veel beleggers vanwege een verwachte consolidatieslag in de sector. Vandaag bereikten de aandelen in Londen en Sydney al records. Alcoa krijgt te maken met winstnemingen. De olieprijs in New York staat nu 0,7% lager.

Voorbeurs werd ook nog bekend dat in de VS in januari de detailhandelsverkopen lager dan verwacht uitkwamen. Ook het cijfer zonder autoverkopen was onder de marktconsensus. De verkopen van een maand eerder zijn wel opwaarts herzien. Deze verkopen zijn een belangrijke economische factor.

Omstreeks 17.00 uur stijgt de Dow Jones-index 0,5% tot 12.718,70 punten. De brede S&P 500-index wint 0,6% tot 1.452,96 punten, terwijl de techbeurs Nasdaq 0,9% toevoegt op 2.482,72 punten. Binnen de hoofdindex staan vanmiddag 24 fondsen hoger en 6 fondsen noteren in de min.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 11/32 hoger op 95-23/32, bij een rendement van 4,76.

DaimlerChrysler (+4,4%) gaat fabrieken sluiten bij de Chrysler-divisie. Vorig jaar realiseerde de tak een operationeel verlies van EUR 1,12 miljard en werd marktaandeel verloren. Er zou ook gekeken worden naar strategische opties met partners, een spin-off of aparte beursgang in de VS.

's Werelds op vier na grootste autofabrikant, heeft over 2006 de winst zien stijgen naar EUR 3,23 miljard, tegen EUR 2,85 miljard een jaar eerder. De markt was uitgegaan van een nettowinst van EUR 3,38 miljard in 2006. De komende jaren ziet de directie een verbetering van de winstgevendheid.

Coca-Cola, fabrikant van de gelijknamige priklimonade, heeft in het vierde kwartaal van afgelopen jaar het volume met 4% zien stijgen. Met name opkomende markten als India, Nigeria, China en Rusland zorgden voor de volumestijging bij het bedrijf. De winst en de omzet over het afgelopen kwartaal kwamen beiden uit boven de verwachting van analisten. Het aandeel Coca-Cola daalt 0,5%.

Office Depot (-3,1%), een concurrent van Buhrmann, realiseerde over het vierde kwartaal van 2006 een nettowinst van USD 135 miljoen, een stijging van 27%. De winst per aandeel ex-items beliep USD 0,54. Dit was meer dan analisten hadden verwacht; zij gingen gemiddeld uit van USD 0,52 winst.

Tot slot wint Applied Materials vanochtend 3,9%. Het bedrijf presteerde nipt boven verwachting in het fiscale eerste kwartaal. De orders zullen in het tweede kwartaal echter een stijging laten zien van 2-7% ten opzichte van het eerste kwartaal, terwijl analisten een afname hadden berekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud