Advertentie

Bernanke praat Wall Street in de zwarte cijfers

Fed-Voorzitter Ben Bernanke

Een bloedrood Amerikaans banenrapport bracht de Europese beurzen vrijdagnamiddag danig in de war. Kort na de publicatie ervan klommen de beurzen hoger, maar nadien stelden de beleggers hun winsten veilig voor het weekend. De Bel20 zakte ruim 1 procent. Op Wall Street twijfelden de indexen tussen winst en verlies, tot Fed-voorzitter Ben Bernanke een speech gaf.

(tijd) - De beurzen deden het al de hele dag minder goed, nadat donderdag stevige plussen op de koersenborden waren verschenen. Toen leidden de bankaandelen de EuroStoxx50 nog meer dan 5 procent hoger door de positief ontvangen G20-top en een versoepeling van de boekhoudregels voor de banken.

De winstnemers werden even verdrongen, kort na de publicatie van het Amerikaanse banenrapport voor maart om 14.30 uur. Daaruit bleek dat vorige maand nog eens 663.000 banen verloren gingen in de VS en dat de werkloosheidsgraad was gestegen naar 8,5 procent, het hoogste peil sinds 1983. Beleggers reageerden aanvankelijk positief, omdat de cijfers volgens verwachting waren. Maar kort daarna sloeg de stemming opnieuw om. 'Een grondiger lezing van het rapport levert een somber plaatje op voor de Amerikaanse economie', zei een econoom. Het cijfer voor januari werd fors opwaarts herzien, naar 741.000, het grootste banenverlies sinds 1949.

Beleggers kregen ook het Amerikaanse ondernemersvertrouwen (ISM) voor de dienstensector, die het grootste deel van de economie in de VS vertegenwoordigt, te verwerken. Daaruit bleek dat de activiteit in de dienstensector verder afnam in maart tegenover februari. Het was al de zesde maand op rij dat de dienstensector in de VS inkromp.

Ingrediƫnten voor een rode dag, zo leek het. Dat was buiten Ben Bernanke gerekend. Die zei in een speech dat de Fed-maatregelen om de kredietmarkt te ontdooien wel degelijk vruchten afwerpen. De indexen kondenuiteindelijk met winst de week uitgaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud