Advertentie
Advertentie

Bernanke zet Wall Street op winst

De markten in New York zijn maandag de nieuwe beursweek gezwind gestart nadat Fed-voorzitter Ben Bernanke nieuwe mogelijke acties had gesuggereerd om de economische crisis te lijf te gaan. Halliburton verraste met zijn derdekwartaalrapport.

(tijd) - De Dow Jones klom met 4,7 procent tot 9.265,43 punten. De breed samengestelde S&P500 deed er 4,8 procent bij tot 985,40 punten en de technologiezware Nasdaq-index steeg met 3,4 procent tot 1.770,03 punten.

Vorige week beleefde Wall Street nog de beste vijfdaagse sinds 2003. De beurzen in New York breiden daar gisteren een vervolg aan nadat Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, in het Amerikaanse Congres op de noodzaak had gewezen van een nieuw pakket fiscale stimuli.

'Het Congres moet overwegen om maatregelen te nemen die de toegang tot krediet voor consumenten, huiseigenaars, bedrijven en andere ontleners vergemakkelijken', zei Bernanke. 'Dergelijke acties kunnen de economische groei helpen aanzwengelen en jobs creëren.'

De energie- en oliewaarden kwamen erg sterk voor de dag na een tweede aanzienlijke stijging van de olieprijs op rij. Die zit in de lift omdat de markt erop rekent dat de OPEC-landen later deze week op een inderhaast bijeengeroepen vergadering beslist de olieproductie te verlagen. ‘Deze aandelen hebben de meeste capaciteit om fors op te veren’, aldus een professionele investeerder. ‘Ze werden het zwaarst getroffen door de verkopen door hefboomfondsen.’ Chevron steeg met 11,6 procent tot 69,61 dollar en Exxon Mobil klokte 10,2 procent hoger af op 74,99 dollar. De twee oliewaarden waren de sterkste stijgers binnen de Dow Jones-index.

In dezelfde sector blonk Halliburton uit met een winst van 13,9 procent tot 20,80 dollar. De aanbieder van diensten aan de olie-industrie, maakte voorbeurs beter dan verwachte cijfers bekend over het derde kwartaal. De groep maakte 21 miljoen dollar verlies, maar dat was vooral te wijten aan eenmalige elementen. Bovendien nam de winst in Noord-Amerika toe. Het aandeel herstelt op die manier van zijn halvering van 33 dollar naar 16 dollar in drie weken tijd.

De ontspanning op de kredietmarkten verschafte wat ademruimte aan de fel geteisterde bankaandelen. De Londense interbancaire rente (Libor) kende zijn grootste daling in negen maanden tijd. Bank of America won 5 procent tot 24,40 dollar, terwijl Citigroup 1,4 procent hoger sloot tot 15,09 dollar. Goldman Sachs won 6,3 procent tot 121,50 dollar en JPMorgan Chase deed er 3,4 procent bij om af te sluiten op 40,66 dollar.

RV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud