Bescheiden verlies voor Bel20

(tijd-nieuwslijn) - Op Euronext Brussel had de Bel20 een baaldag. De index sloot met een beperkt verlies. Ook in de ons omringende landen gingen de beurzen lager de dag uit. In de vroege handel woog het lagere slot van Wall Street op de Europese beurzen, in de latere handel waren het de nieuwe verliezen op Wall Street.

De Amerikaanse centrale bank liet dinsdagavond de rente onveranderd. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken (FOMC) verwacht dat het belangrijkste rentetarief nog een 'aanzienlijke periode' laag zal worden gehouden.

Op de Aziatische wisselmarkten verloor de euro voor het eerst in vijf dagen terrein. De munt reageerde op uitspraken van de Italiaanse vice-minister van Financiën, Mario Badassarri, die zei dat de recente rally van de euro de economische groei belemmert. De munt zakt vanmorgen verder weg tot USD 1,2164.

De Bel20 sloot 0,3% of 7,09 punten lager op 2.178,93 punten. Binnen de index stonden 7 stijgers tegenover 13 dalers. Zwaargewicht Fortis daalde 0,8% tot EUR 15,53. Volgens de Spaanse krant Expansion hebben de bieders op Banco Atlantico de kans gekregen een hoger voorstel in te dienen. Fortis zal hier niet op ingaan, denkt het blad.

De non-ferrogroep Umicore verloor 1,7% tot EUR 55,00. De Europese Commissie opent een staatssteunonderzoek over de BTW-verlaging die Umicore verkreeg. De Commissie wil nagaan of de lagere BTW die Umicore enkele jaren geleden moest betalen neerkomt op verboden overheidssteun. In een interview met Gazet van Antwerpen bevestigde gedelegeerd bestuurder Thomas Leysen de verwachting over 2003 een bedrijfswinst van EUR 130 miljoen te realiseren.

De chemie- en farmagroep UCB steeg 0,2% tot EUR 27,30 aan een fors volume van 721.000 aandelen. Bij de openingshandel passeerde een blokorder van 425.000 aandelen door de markt tegen EUR 27,25. Analisten en handelaars vermoeden dat American Funds, een afdeling van de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Capital Group, zijn belang in UCB aan het afbouwen is.

Op de brede markt zakte Innogenetics 6,5% tot EUR 12,34. De biofarmagroep heeft bij de kapitaalverhoging slechts EUR 23 miljoen opgehaald, een stuk minder dan het streefdoel van EUR 35-40 miljoen. Als gevolg van de eerder lauwe interesse gebeurt de uitgifte aan EUR 12,00 per aandeel.

De schuimrubberverwerker Recticel kreeg een klap van 5,2% tot EUR 7,10. Recticel stuurde dinsdagavond een winstwaarschuwing de wereld in. Recticel verwacht een nettoverlies over 2003, als gevolg van nieuwe herstructureringen. Bovenop de 1.100 ontslagen in 2002-2003 sneuvelen nog eens 120 banen.

Real Software stond bovenaan de brede markt met een winst van 17,2% tot EUR 0,75 aan een volume van meer dan 550.000 aandelen. Handelaren, analisten noch het bedrijf zelf hadden een verklaring voor de koersstijging en het hoge volume. Het aandeel steeg voor de derde dag op rij. De hele vorige week verloor het aandeel terrein.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud