Best Buy stuurt Wall Street hoger

Wall Street verkeerde donderdag alweer in opperbeste sferen. Een beter dan verwacht kwartaalrapport van elektronicaketen Best Buy en enkele meevallende macrodata volstonden om de indexen tot meer dan 3 procent hoger te tillen. De technologiewaarden namen het voortouw op de Nasdaq; de schermenbeurs wist zijn verlies sinds Nieuwjaar zelfs om te buigen in minieme winst.

(tijd) - De Dow sloot 2,3 procent hoger op 7.924,56 punten. Het was al de derde positieve sessie van de week. De brede S&P500 volgde met 2,3 procent winst, de Nasdaq nam resoluut het voortouw met 3,8 procent winst. De schermenbeurs staat met die prestatie opnieuw hoger dan het peil van 1 januari. De Dow en de S&P500 bengelen nog respectievelijk 12 en 8 procent onder het niveau van bij de jaarwisseling.

Best Buy (+12,6% tot 37,67 dollar), de grootste elektronicaketen van de VS, stak voorbeurs het vuur aan de lont met een meevallend kwartaalrapport en bemoedigende vooruitzichten. Beleggers grepen de gelegenheid aan om massaal consumentengerelateerde aandelen in te slaan. In de Dow klom kredietkaartuitgever American Express (+7,7%) fors, supermarktketen Wal-Mart (+2,1%) moest zich met een wat kleinere winst tevreden stellen.

Ook een kleiner dan verwachte krimp van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal was koren op de molen van de kopers. Statistieken over torenhoge aanvragen voor een werkloosheidsuitkering werden ontvangen als goed nieuws, omdat ze ruwweg in lijn met de verwachtingen waren.

De daling van de hypotheekrente op dertig jaar tot 4,85 procent gaf nog wat extra steun. De markt gaat ervan uit dat het ergste op de Amerikaanse huizenmarkt achter de rug is: de aandelen van huizenbouwers werden in de voorbije twee weken gemiddeld liefst de helft duurder. De sombere commentaren van de legendarische belegger-speculant George Soros werden in de wind geslagen. Soros zei dat commercieel vastgoed door de crisis nog 30 procent goedkoper kan worden, wat de pijn voor banken nog harder kan maken. Soros waarschuwde ook voor het risico op inflatie, eens de crisismist optrekt.

In de Dow eindigde General Motors (+14,1%) op het hoogste schavotje. De noodlijdende autobouwer profiteerde van de aankondiging dat het 7.500 werknemers vrijwillig ziet vertrekken. Voorts beloofde Obama tijdens beurstijd verse steun voor de Amerikaanse autoconstructeurs. Daar kan ook Ford (+6,1%) van profiteren, al staat dat bedrijf wel te boek als financieel gezonder dan concurrenten Chrysler en GM.

Op de brede markt sprong vooral de hausse van de technologieaandelen in het oog. Een positief analistenrapport over Research in Motion (+4,9%), en de hoop op een spoedige heropleving van de Amerikaanse economie, volstond om de hele sector op het droge te sleuren. Ook de beter dan verwachte omzetcijfers van open-source softwarebedrijf Red Hat (+17,3%) bracht de techwaarden aan het feest.

Dr Pepper Snapple Group (+15,2%) tenslotte kon ook al meer dan 10 procent winnen. De producent van de frisdranken 7UP en Dr Pepper boekte meer winst dan verwacht in het vierde kwartaal. Ook de vooruitzichten voor 2009 vielen in goede aarde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud