Advertentie

Beurs van Tokio veert bijna 5 procent op

De beurs van Tokio is dinsdag met heel mooie winsten geëindigd. De belangrijkste indices veerden bijna 5 procent op. Het herstel was vooral te danken aan een plan van de Japanse overheid om belangen te nemen in bedrijven die moeilijkheden ondervinden om aan middelen te geraken. Ook een verzwakking van yen en gunstig bedrijfsnieuws ondersteunden de markt.

(tijd) - De Nikkei225 sloot 4,9 procent hoger op 8.061,07 punten. In de index gingen 219 aandelen vooruit; er waren slechts 4 dalers en 2 stabiele aandelen. De brede Topix dikte 4,8 procent aan tot 805,49 punten. Elders in Azië steeg de Australische S&P/ASX 200-index 3 procent. Tal van beurzen zijn nog steeds dicht, veelal in het kader van het Chinese nieuwsjaarsfeest. Dat is onder meer het geval in China zelf, in Hongkong, Taiwan, Zuid-Korea, Singapore, Maleisië en Vietnam.

De Japanse overheid overweegt om een staatsinstelling preferente en gewone aandelen te laten opkopen van bedrijven die het door de slabakkende economie moeilijk hebben om aan middelen te geraken. De overheid zou zich daarbij garant stellen voor deze beleggingen, ingeval bedrijven failliet zouden gaan. Onder meer de financials schoten hoger op dit nieuws. Mitsubishi UFJ steeg 8,5 procent en Mizuho Financial 11,7 procent.

De autowaarden kregen van verscheidene kanten steun. Maandag waren er in de VS opvallend goede cijfers over de huizenmarkt. Bovendien verzwakte de yen ten opzichte van de dollar. Ten slotte was er ook positief bedrijfsnieuws. Zo maakte Honda Motor verdere productieverlagingen in Noord-Amerika en Japan bekend, terwijl een krant schreep dat Honda zijn productiecapaciteit in China met 23 procent gaat verhogen. Honda Motor won 9,3 procent en sectorgenoot Toyota Motor steeg 8,2 procent. In de technologiesector steeg Canon met 5,1 procent en Sony met 4,8 procent.

Nabeurs maakte Nomura Holdings, het grootste beurshuis van Japan, voor het vierde kwartaal op rij een nettoverlies bekend. Het verlies van 342,9 miljard yen was een pak groter dan verwacht en voor een deel te wijten aan de overname van bepaalde activiteiten van Lehman Brothers. Het aandeel steeg 4,9 procent.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud