Beurzen beginnen week met verlies

In Europa, in de VS en in Azië zijn de beurzen de week met verlies gestart. De beurs in China zakte zelfs 6,7 procent door vrees dat beperkingen op de kredietverlening het economisch herstel zullen aantasten.Op Euronext Brussel is de resultatenstorm voorbij. De deadline voor de halfjaarcijfers is verstreken.

(tijd) - De Dow Jones sloot 0,5 procent lager. De Nasdq zakte 1 procent maar blijft boven 2.000 punten. AIG en Disney trokken de aandacht naar zich toe. Disney koopt Marvel (The Hulk, Spiderman) terwijl het beleggersblad Barron's de tiendaagse winstreeks van AIG abrupt onderbreekt. 

In Europa sloot de EuroStoxx 1 procent lager en de Stoxx50 0,4 procent. Nagenoeg alle sectoren leden verlies, enkel de voedingssector kon licht vooruitgaan. De beurs van Londen bleef vandaag dicht wegens summer bank holiday.

Euronext Brussel

De Bel20 zakte 1,2 procent tot 2.364,95 punten. AB InBev en Telenet liepen voorop met winsten van respectievelijk 1,7 en 1,3 procent tot 30,11 en 16,60 euro.

Het gros van de Bel20-indexdaling was toe te schrijven aan de ruime verliezen voor de financials. Fortis leverde 5,6 procent in tot 2,98 euro, KBC zakte 5 procent tot 26,13 euro. Dexia verloor 3,8 procent tot 5,97 euro.

De versevoedingsgroep Ter Beke zag de nettowinst in het eerste halfjaar ruim 60 procent groeien dankzij een flinke daling van de netto financieringskosten. Op operationeel vlak slaagde het bedrijf erin om de crisis zonder kleerscheuren te doorstaan. Ter Beke blikt bovendien optimistisch vooruit naar de rest van het jaar. Het aandeel wint meer dan 10 procent.

Ook Banimmo steeg sterk, nadat de vastgoedontwikkelaar over het eerste halfjaar een stijging van meer dan 30 procent van de nettohuurinkomsten rapporteerde. Netto dook Banimmo in het rood, onder de invloed van lagere waarderingen van participaties en van de vastgoedportefeuille. Het bedrijf mikt echter op een bedrijfsresultaat in lijn met vorige jaren.

De industriële holding Punch heeft een erg zwak eerste halfjaar achter de rug, zo bleek vrijdag reeds. De crisis in de auto- en grafische sector duwde de omzet met 39 procent omlaag. De nettowinst ging van 50 miljoen naar een verlies van bijna 82 miljoen euro. Beleggers zijn ontevreden en duwen Punch meer dan 8 procent lager. Punch Telematix boekte 10 procent minder omzet en een stabiele nettowinst van 0,1 miljoen euro in het eerste halfjaar. Analist Nico Melsens van KBC Securities verlaagde het koersdoel van 14 euro tot 11 euro. Het aandeel kelderde 8,6 procent tot 10,42 euro.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud