Beurzen enthousiast richting weekend

De beursindexen in Europa hebben de week met stevige winsten afgesloten. Het Duitse ondernemersvertrouwen en beter dan verwachte cijfers van autobouwer Ford zetten het optimisme in gang. Ook op Wall Street is de stemming optimaal.

(tijd) - De Europese beurzen zijn meer dan 2 procent hoger gesloten. In Brussel won de Bel20 2,7 procent. Op Wall Street steeg de Dow met 1,5 procent, de Nasdaq won 2,6 procent en de S&P500 steeg met 1,7 procent.

De sterke stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen kan erop wijzen dat de economische crisis in hevigheid vermindert, denken specialisten.

ING-econoom Carsten Brzeski stipt aan dat zowel de inschatting van de huidige situatie als de verwachtingscomponent klommen.

Brzeski waarschuwt er wel voor dat het herstel in 2010 trager zal zijn dan algemeen aangenomen.

Ook de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse kredietkaartenuitgever American Express bieden de markt steun. AmEx maakte donderdagavond nabeurs de eerstekwartaalcijfers bekend.

In Brussel was vooral Devgen in trek. Het bedrijf kondigde vrijdagochtend een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Monsanto aan en vangt daar 20 miljoen euro voor. Mobistar en Tessenderlo zakten na teleurstellende eerstekwartaalcijfers.

In de namiddaghandel liepen de winsten nog wat hoger op door een kleiner dan gevreesde daling van de bestellingen van duurzame goederen in de VS in maart en een meevallende daling van de verkopen van nieuwe woningen. Ook de onverkochte voorraden nieuwe huizen vielen scherper terug dan verwacht.

Wall Street 

 

Ook de Amerikaanse beursindexen koersten vrijdag eensgezind positief richting weekeinde. De hele week kregen beleggers een karrenvracht aan bedrijfsresultaten voorgeschoteld. Dat was donderdag nabeurs en vrijdag voorbeurs niet anders met de cijfers van onder meer Ford, American Express en Microsoft. De drie aandelen schoten in een reactie hoger. Kort na de opening gaf een beter dan verwacht cijfer over de huizensector de indexen extra opwaartse kracht.

Binnen de sterindex was American Express de absolute uitblinker. De kredietkaartenuitgever kwam met een winst per aandeel van 0,32 dollar op de proppen, het dubbele van de gemiddelde analistenverwachting. Amex steeg met 20,7 procent tot 25,30 dollar.

Nog binnen de Dow Jones kreeg Microsoft een duw van 10,5 procent tot 20,91 dollar. De grootste softwaregroep ter wereld rapporteerde een kleinere daling in de winst per aandeel dan analisten hadden gevreesd en deelde mee dat ze nog feller in de kosten gaan snoeien dan eerder aangekondigd.

Ook Ford was erg in trek. Ford heeft in het eerste kwartaal een kleiner dan verwacht kwartaalverlies geleden. De autofabrikant stelde geen financiële steun meer nodig te hebben van de overheid in 2009 en op schema te liggen om de doelstellingen te realiseren of zelfs te overtreffen. Het aandeel spurtte 11,4 procent hoger tot 5,00 dollar. Sector- en stadsgenoot General Motors profiteerde mee en steeg met 4,3 procent tot 1,69 dollar.

De onlinewinkel Amazon.com deed het goed nadat het nettoresultaat de analistenprognoses overtrof. Het aandeel steeg met 4,8 procent tot 84,46 dollar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud