Beurzen halveren verliezen in laatste uur

De Europese beurzen kleurden vrijdag bloedrood, na nieuws dat de Britse economie voor het eerst in 15 jaar een negatieve groei kende. De indices volgden daarmee de Aziatische beurzen, die eerder op de dag zwaar in het rood afsloten. Op een bepaald moment stond de Eurostoxx50 bijna 10 procent in het negatief. Positief nieuws uit de VS beperkte echter ternauwernood de verliezen.

(tijd) - De Eurostoxx50 sloot 4,8 procent in de min, de Stoxx50 verloor 4,9 procent. Rond de middag stonden de graadmeters nog respectievelijk 9,5 en 8,7 in het rood.

Het nieuws dat de Amerikaanse bestaande huizenverkoop sterker steeg dan verwacht, deed de markt ietwat kalmeren. Beleggers verkochten eerder op de dag massaal hun aandelen na een reeks negatieve berichten.

De economie van het Verenigd Koninkrijk kromp in het derde kwartaal 0,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, toen de economische groei al tot stilstand was gekomen. Het was sinds 1992 niet meer voorgekomen dat de Britse economie een negatieve groei kende. Het Verenigd Koninkrijk werd daarmee toegevoegd aan de lijst van welvarende landen met een krimpende economie, waaronder ook Italië.

De cijfers over de Britse economie waren aanzienlijk slechter dan economen hadden voorzien. Alhoewel er al rekening werd gehouden met een krimp op kwartaalbasis, was de gemiddelde voorspelling dat de afname beperkt zou blijven tot 0,2 procent. Verder werd uitgegaan van een groei van 0,5 procent op jaarbasis. De cijfers bevestigden de sombere uitspraken van de Britse premier Gordon Brown en de Britse centrale bank eerder deze week dat de economie van het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk in een recessie terecht zal komen.

Ook de economische activiteit in de eurozone nam oktober verder af. De krimp was sterker dan verwacht. Zowel de industrie- als de dienstensector zagen een afname van de economische activiteit. Dat bleek vrijdag uit de voorlopige uitslag van de inkoopmanagersindex.

De zwaarste klappen van de dag vielen nog maar eens onder de financiële waarden. Het vertrouwen in de financiële markt, dat wat leek hersteld door de massale interventies door overheden en centrale banken, was weer totaal verdwenen. De financiële aandelen wogen fel op de beurzen. HSBC zakte 13,5 procent tot 696 pence na een koersdoelverlaging door Morgan Stanley. Er wordt gevreesd dat de inkomsten die HSBC haalt uit de opkomende markten zullen terugvallen. Ook Barclays (-12%), ING (-11,1%), Banco Santander (-10,2%), Unicredit (-8,2%), Deutsche Bank (-8,1%) en Allianz (-8%) verloren fors.

De autosector kreeg eveneens zware klappen. Nadat donderdag zowel Fiat, Daimler als Renault met zwakke cijfers en slechte vooruitblikken naar buiten kwamen, volgden vrijdag zowel Volvo Trucks als Peugeot met slecht nieuws. Peugeot verlaagde zijn omzet- en winstprognoses voor 2008. De omzet daalde met 5,2 procent in het derde kwartaal. De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo heeft zijn nettowinst tussen juli en september met 36,5 procent zien dalen tot 201,2 miljoen euro. De omzet kwam iets hoger uit op 7 miljard euro.

Peugeot gaf 1,5 procent prijs, terwijl Volvo een klap kreeg van meer dan 13 procent. Ook Renault (-12,5%), Daimler (-5,9%) en Fiat (-8,7%) verloren opnieuw, nadat ze donderdag al eens afgestraft werden. Porsche was de grootste verliezer van de dag, met een koersval van 13,6 procent tot 46 euro.

Alle sectoren zakten in Europa, maar de retailsector wist de verliezen te beperken, met dank aan het Nederlandse Ahold. De supermarktengroep maakte mooie kwartaalcijfers bekend en werd daarvoor beloond met een winst van 10,7 procent tot 8,3 euro. Ook Carrefour (+3,78%) en Casino (+2%) eindigden de dag in de zwarte cijfers.

Ben Serrure

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud