Beurzen in Europa en VS hard onderuit

Foto Reuters ©mfn online editor import

De beurzen in Europa en de VS zijn woensdag met donkerrode cijfers gesloten. Desastreuze detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten drukten de sfeer op de aandelenmarkten. Een onverwachte update van Deutsche Bank, waarin een fors kwartaalverlies wordt aangekondigd, dompelde de Europese bankensector bovendien in de rouw. Ook op Wall Street gingen de graadmeters onderuit.

(tijd) - Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, is in het vierde kwartaal voor 4,8 miljard euro in het rood gedoken. Dat maakt de bank onverwacht tijdens beurstijd bekend. De Europese banksector kreeg daardoor slaag. Deutsche Bank zelf zakte met meer dan 8 procent. Sectorgenoten HSBC, Société Generale en Barclays kregen alle eveneens een tik van meer dan 8 procent.

Om 14.30 uur werden de cijfers van de Amerikaanse kleinhandelsomzet vrijgegeven. De omzet zakte met 2,7 procent tot het laagste peil sinds 1992. de verwachting lag op een daling van 1,2 procent. De retailsector heeft de slechtste vier maanden ooit achter de rug. 

De desastreuze cijfers stuurden de beurzen steil naar beneden. Het scenario van een diepgaande en aanslepende recessie van de grootste economie ter wereld kwam daardoor opnieuw helemaal op het voorplan. Van het optimisme tijdens de eerste week van het jaar is al lang geen sprake meer.

Beige Book

De verzwakkende consumptie in de VS bleek ook uit het Beige Book van de Fed. Dat maakte melding van een verdere verzwakking van de economie, enerzijds door tanende consumptie, anderzijds door een kredietschaarste. De New York Fed merkte overigens op dat de financiële sector nog lang niet de bodem heeft bereikt.

De Dow Jones sloot 2,9 procent lager op 8.200,14 punten. De S&P500 zakte 3,35 procent tot 842,62 punten. De Nasdaq daalde 3,7 procent tot 1.489,64 punten. Alle aandelen uit de Dow Jones belandden in het rood, met Citigroup (-23,2%) als meest dramatische daler.

Hoop en vrees

De Duitse economie, de grootste van Europa, is in het vierde kwartaal met 1,5 tot 2 procent gekrompen tegenover het derde kwartaal. Dat blijkt uit eerste ramingen van het Duitse overheidsbureau voor statistiek. Over 2008 groeide het Duitse bbp met 1,3 procent, iets trager dan de 1,4 procent die economen hadden voorspeld.

De Bel20 zakte na de bekendmaking van de kleinhandelsomzet 0,9 procent weg, terwijl de index heel de dag vlak noteerde. De Eurostoxx verliest 2,7 procent, de Stoxx50 doet er 2,9 procent af.

Brussel

De geruchtenmolen rond de Fortis-holding blijft maar draaien. Woensdag schrijft de Franse krant Les Echos dat BNP Paribas bereid is om toegevingen te doen aan de aandeelhouders. Het aandeel Fortis steeg bij beursopening met 10 procent, om daarna wat terug te vallen. Ondertussen telt de holding er opnieuw 7 procent bij.

Delhaize, dat voor 70 procent zijn omzet in de VS haalt, zakt na het nieuws met 3,8 procent tot 43,82 euro.

Op de brede markt wint Galapagos 1,45 procent. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf kondigde voorbeurs aan dat het 3,75 miljoen euro ontvangt van Janssen Pharmaceutica, in het kader van een samenwerking omtrent kandidaat reuma-medicijnen. 

Azië

In Azië gingen de beurzen eerder op woensdag hoger. De handel bleef er echter aan de dunne kant. 'De schrik blijft erin zitten, niemand durft echt in te kopen', becommentarieerde een handelaar.

BS/RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud