Advertentie

Beurzen kennen beste dag sinds 8 december

De Barclays-gebouwen op Canary Wharf in Londen (foto AFP) ©AFP

De Europese beurzen kenden hun beste dag sinds 8 december vorig jaar. Onder andere een sussende update van Barclays stuurde de bankaandelen hoger. Wall Street sloot na een volatiele sessie licht hoger.

(tijd) - De Euro Stoxx50 spurtte 3,7 procent hoger. De Bel20 won 2,7 procent.

De aandelenmarkten waren al ‘s morgens vroeg in goede doen, dankzij sterke resultaten van Barclays (+73%), dat nochtans voor 8 miljard pond slechte leningen afschreef. De Britse bank meldde tegelijk dat de meeste andere activiteiten het goed doen, waardoor het jaar met een mooie winst zal worden afgesloten. Vooral de overname van de Noord-Amerikaanse activiteiten van Lehman Brothers was voor Barclays een schot in de roos.

De beleggers smaakten ook de drastische maatregelen die bedrijven nemen om de crisis te doorstaan. De massale ontslagen bij onder meer ING (+27,7%) en Philips (+8,3%) moeten de concerns wapenen voor de toekomst. ‘Ze zetten de tering naar de nering, waardoor er werk gemaakt wordt om de overcapaciteit terug te dringen’, zei een handelaar. Beide multinationals stelden beleggers ook gerust, Philips door zijn dividend te handhaven en ING door een pak Amerikaanse probleemhypotheken naar de Nederlandse regering door te schuiven.

In de namiddag kwam er een extra impuls uit de VS. De Amerikaanse woningverkopen stegen in december onverwacht met een stevige 6,5 procent. De markt rekende op een daling met 0,2 procent. De kopers werden gelokt door de grootste prijsdaling  van woningen sinds de Grote Depressie en de forse val van de hypothecaire rente. De gemiddelde Amerikaanse woning kost 23 procent minder dan bij de top van de markt in 2006.    SM

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud