Beurzen opnieuw wereldwijd onder druk

De beurzen zakten donderdag opnieuw fors. Beleggers vrezen een diepe recessie en spuwden grondstoffen- en bankaandelen uit. In de Bel20 kreeg Umicore een rammeling van bijna 15 procent na een winstwaarschuwing.

(tijd) - De beurzen blijven wereldwijd in vrije val. De Bel20 zakte in de late namiddaghandel 5 procent, in lijn met de andere Europese beurzen. Bij de slotbel stond een verlies van 4,3 procent op het bord. Op Wall Street gingen de indexen kort na opening duidelijk omlaag. 'Wij hebben momenteel een totale instorting van het vertrouwen in de fundamenten van onze economie en het financieel systeem', zegt een fondsbeheerder aan het persagentschap Bloomberg. 'Er zijn geen kopers in zicht.'

De crisis van het financieel systeem en economie wordt donderdag opnieuw pijnlijk in de verf gezet met een serie zwakke macrocijfers, de onrust rond de gezondheid van de autosector en de keldering van het aandeel Citigroup op de beurs van New York.

Citigroup is de pineut op Wall Street, nadat het woensdag in zijn grootste koersval ooit al bijna een kwart van zijn beurswaarde verloor. Het aandeel is alle vertrouwen kwijt, nadat de bank zei dat het voor 17,4 miljard dollar aan fel onder druk staande activa in buitenbalansvehikels (de zogenaamde SIV's) terug op de balans gaat nemen. Citigroup voert een afschrijving van 1,1 miljard dollar door op de activa, wat beleggers doet vrezen voor nieuwe afschrijvingen bij andere bankinstellingen.

De financiële crisis mondt uit in een zware crisis van de economie. Dat bleek vandaag andermaal, toen de eerste werkloosheidsaanvragen in de VS vorige week stegen tot 542.000, het hoogste niveau in zestien jaar tijd. Daarnaast bleek uit de leidende indicatoren van The Conference Board dat de Amerikaanse economie in de komende maanden verder zal krimpen. Een andere voorlopende indicator, de Philly Fed-index, wijst erop dat de economische activiteit in de regio Philadelphia teruggevallen is tot het laagste peil in achttien jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud