Beurzen sluiten lager na Amerikaans jobrapport

De Dow Jones eindigde met 1,7 procent verlies. Ook in Europa gingen de beurzen omlaag. Een slecht rapport over de arbeidsmarkt in de VS zette de markten onder druk. Maandag is het vooral uitkijken naar de kwartaalcijfers van Alcoa, dat traditioneel het resultatenseizoen van de blue chips in gang schiet.

(tijd) - In de Verenigde Staten zijn in december 524.000 banen verloren gegaan. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De werkloosheidsgraad kwam uit op 7,2 procent, meer is dan de verwachte 7,0 procent. Dat is het hoogste percentage sinds 1993.

Over heel het afgelopen jaar gingen 2,6 miljoen banen verloren. Het zwaartepunt lag duidelijk op het einde van het jaar. In het vierde kwartaal alleen kromp de arbeidsmarkt van de grootste economie ter wereld met 1,5 miljoen banen. Het was het zwakste jaar voor de Amerikaanse arbeidsmarkt sinds de Tweede Wereldoorlog.

De DJ EuroStoxx50 en de DJ Stoxx50 zakten met respectievelijk 1,2 en 0,6 procent. In Brussel ging de Bel20 0,1 procent lager. Op Wall Street zakt de Dow met 0,8 procent. De S&P500 zakt met 1,2 procent en de Nasdaq gaat 1,7 procent lager.

'De slechte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt doen het slechtste vermoeden voor de economie in de VS en voor de consumentenbestedingen', aldus Geert Ruysschaert, sectorstrateeg bij Fortis Global Markets. 'Onze perceptie is dat de berenmarkt zich voortzet. We zijn nog niet in staat om naar de overkant van de vallei te kijken.'

Philippe Gijsels, structured product strategist Philippe Gijsels van Fortis Bank, gelooft niet dat de beurzen vertrokken zijn voor een langgerekte opwaartse rit.  'De recente stijging van de aandelenmarkten is een rally in een berenmarkt. Die kan nog even doorgaan, maar om uit de berenmarkt te raken, moet de reële economie een dieptepunt bereiken. En dat zal in het beste geval pas op het einde van 2009 gebeuren.'

Gijsels vindt het wel positief dat de toestand op de kredietmarkten de jongste weken fel verbeterde. 'Dat ondersteunt de beurzen', zo liet hij vrijdagmiddag verstaan in een chatsessie op de Bear&Bull Blog van deze site.

RV

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud