Advertentie

Beurzen starten week in het rood

©AFP

De Europese beurzen zijn de nieuwe handelsweek met uitgesproken rode cijfers begonnen. De indexverliezen bedragen overal meer dan een procent. Vooral grondstoffen- en energie-aandelen krijgen klappen, maar ook de financials moeten terrein prijsgeven. In Brussel is Fortis een opvallende daler, door ongerustheid over een mogelijke vordering door een dochter van Fortis Bank Nederland.

(tijd) - Op de Europese markten noteert de DJ EuroStoxx50 1,6 procent lager en zakt de DJ Stoxx50 1,4 procent. De mijnbouwgroepen staan onder druk en de petroleumaandelen lijden onder de lagere olieprijs. Staalreus ArcelorMittal voert binnen de Stoxx50 de verliezers aan.

Volgens analisten trachten beleggers zicht te krijgen op 2010, maar is de visibiliteit nog steeds heel beperkt. Zolang dat het geval is, zouden de beurzen zijwaarts kunnen evolueren.

In Brussel biedt de Bel20 iets beter weerstand: de index zakt 1,15 procent tot 2.047,56 punten.

Meer dan de helft van het indexverlies is te wijten aan Fortis, dat ruim 5 procent moet prijsgeven. Er is een conflict in de maak tussen Fortis en de Nederlandse staat. Alles draait rond het terugkopen van preferente aandelen die tien jaar geleden werden uitgegeven door Fortis Capital Company, een op Jersey gevestigde dochter van Fortis Bank Nederland Holding. Fortis Bank Nederland had die stukken op 29 juni 2009 kunnen terugkopen, maar zag daarvan af en ruilde de FCC-aandelen in aandelen Fortis, voor een bedrag van 362,5 miljoen euro.

Fortis is daar echter tegen gekant, omdat de holding een verdere verwatering wil voorkomen. Fortis wil de preferente aandelen afkopen in ruil voor cash, maar wil daarvoor wel worden gecompenseerd. Maar dat wil de Nederlandse staat, de eigenaar van Fortis Bank Nederland, dan weer niet. Vermoedelijk zal FCC vandaag/maandag een kort geding aanspannen tegen Fortis en 362,5 miljoen euro eisen. Fortis zal dit aanvechten. In ieder geval maakt de hele kwestie de aandeelhouders ongerust.

Nog in de Bel20 staan de nutsgroep GDF Suez en bierbrouwer AB InBev onder druk. De materiaaltechnologiegroep Umicore volgt de andere grondstoffenwaarden lager.

Op de brede markt stijgt Option bijna 10 procent. Waarom is niet meteen duidelijk.

Elia wint meer dan 2 procent. De Belgische hoogspanningsnetbeheerder is geïnteresseerd in de overname van het Duitse stroomnet van Vattenfall. De Zweedse energiegroep heeft die activiteiten vorig jaar in de etalage gezet. Het initiële lijstje van meer dan 50 kandidaten is intussen geslonken tot twee consortia. Volgens het persbureau Reuters en andere bronnen is Elia de enige overgebleven industriële partij. Als Elia het netwerk in handen krijgt, is het de eerste buitenlandse expansie van de Belgische groep.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud