Beurzen unaniem in optimisme

©BLOOMBERG NEWS

De beurzen zijn wereldwijd fors hoger de dag uitgegaan. De kleiner dan verwachte renteverlaging door de ECB en enkele tegenvallende Amerikaanse macrocijfers hadden geen negatieve impact op de Europese indexen.

(tijd) - De Europese aandelenmarkten waren de dag enthousiast begonnen na meevallende Amerikaanse cijfers over de huizen- en automarkt. Bovendien had de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner gisteren in een interview gezegd signalen te zien dat er beterschap in zicht lijkt te zijn voor de financiële markten. Dat gaf de aandelenmarkten opnieuw een flinke duw in de rug in de aanloop naar de G20-top in Londen, die zich buigt over de financiële crisis. 

De beslissing van de Europese Centrale Bank om haar basisrente met een kwart te verlagen tot 1,25 procent had geen al te negatieve impact op de Europese beursindexen. Nochtans hadden de meeste waarnemers gerekend op een renteverlaging met 50 basispunten.

Niet al te veel later kregen beleggers ook nieuwe macrocijfers voorgeschoteld die duidelijk maakten dat de Amerikaanse economie nog altijd in moeilijke papieren zit. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS bleek vorige week immers veel harder gestegen dan verwacht tot het hoogste peil sinds 1982. 

Europa

De DJ Eurostoxx50 won 5,7 procent hoger. Londen won 4,3 procent, Parijs ging 5,4 procent hoger. In Brussel boekte de Bel20 een winst van 3,3 procent. 

Zowat overal in Europa zetten de bankwaarden hun herstel verder. In Londen ging Barclays bijvoorbeeld 7,3 procent hoger terwijl BNP Paribas in Parijs een winst van meer dan 10 procent boekte. De Brusselse financiële waarden beleefden eveneens een mooie lentedag, met KBC, dat 7  procent won, en Dexia, dat met 8,2 procent steeg. 

De grootste stijger in Brussel was echter Bekaert, dat een sprong maakte van 10 procent. Ook biergigant AB InBev was goed op dreef, met een winst van 4,7 procent. 

Melexis, de producent van halfgeleiders voor vooral de automobielindustrie, maakte vanmorgen bekend de Vision-afdeling van het Amerikaanse bedrijf Sensata Technologies over te nemen. Volgens Melexis-CEO Rudi De Winter is de cameratechnologie van de overgenomen afdeling complementair met de huidige beeldsensoren van Melexis. Het aandeel ging meer dan 7 procent vooruit.

Wall Street

Ook op Wall Street was de sfeer lyrisch. De bankwaarden deden het andermaal goed. De Amerikaanse Financial Accounting Standards Board (FSAB) heeft gisteren een voorstel goedgekeurd om de fair-value boekhoudregels te versoepelen. Door de veranderingen aan de mark-to-marketregel, die banken verplicht elk kwartaal bepaalde activa aan de marktprijs in de boeken op te nemen, krijgen bedrijven nu meer ruimte om zelf de waarde van die activa te beoordelen.

Wells Fargo voerde het peloton aan, met een winst van 5,9 procent, terwijl Citigroup en Bank of America respectievelijk 2,2 en 2,7 procent wonnen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud