Advertentie

Beurzen wereldwijd zwaar onderuit

©Lieven Van Assche

De westerse beurzen zijn wereldwijd dieprood aan de week begonnen. Beleggers reageerden verschrikt op de sombere economische prognoses van de Wereldbank. De cyclische aandelen kregen slaag. De Bel20 sloot 2,5 procent lager. Ook elders in Europa en op Wall Street liepen de verliezen op tot 2 à 3 procent.

(tijd) - Beleggers vrezen een tergend traag economisch herstel, en denken dat de rally van de voorbije drie maanden misschien wat al te optimistisch is geweest. Vorige week zakten de meeste beurzen al vanuit dezelfde vrees. 

De Wereldbank verzuurt maandag het sentiment met haar sombere economische prognoses. Die liggen een stuk lager dan bij een vorige publicatie in maart. De instelling verwacht een traag herstel van de wereldeconomie, en jaren van onderdrukte groei. Voorts waarschuwt ze dat sommige ontwikkelende economieën nog erg kwetsbaar zijn voor de financiële crisis.

Goed nieuws uit Duitsland kan het sentiment niet keren. Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in juni voor de derde keer op rij gegroeid. De zogeheten Ifo-index steeg naar 85,9, van 84,2 een maand eerder. Vooraf geraadpleegde economen gingen uit van een geringere stijging tot 85,3. Het huidige peil van 85,9 is het hoogste sinds december 2008.

Beurshandelaars merken op dat het technische plaatje er voor de beurzen niet goed uitziet. 'De trend is nu neerwaarts gericht.' Vooral de cyclische aandelen en de bankaandelen koersen fors lager. Zij waren de jongste maanden het meest gestegen. 

Negatieve uitschieters in Brussel waren het financiële trio Fortis, KBC en Dexia, en chemie- en farmagroep Solvay. Beleggers grijpen naar defensieve telecomaandelen.

Op de brede markt verloren CMB en Barco bijna 10 procent, ook Sipef, EVS en Agfa-Gevaert gingen zwaar onderuit. Schaarse winnaars waren onder meer Ter Beke en TiGenix. Die laatste profiteerde van de speculatie dat deze week zijn middel ChondroCelect groen licht zal krijgen van de Europese geneesmiddelenautoriteiten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud