Beurzeneuforie met dank aan Citigroup

©REUTERS

Na de Europese beurzen ging dinsdag ook Wall Street fors hoger de dag uit. Beleggers sloegen aan het kopen, nadat uitlekte dat de Amerikaanse bankgroep Citigroup winstgevend was in januari en februari. Fel afgestrafte aandelen werden opnieuw opgepikt. Dat hielp de Bel20 aan een winst van meer dan 4 procent, waardoor de index zich over de kaap van de 1.600 punten tilde en zo zijn voorlopig beste dag van het jaar beleefde.

Beurzen in Europa gaan voorzichtig hoger (tijd) - In Europa eindigde de DJ EuroStoxx50 6,05 procent hoger en de DJ Stoxx50 5,4 procent. In New York waren de winsten nog een tikkeltje groter: de Dow Jones won 5,8 procent, de S&P500 6,4 procent en de Nasdaq 7,1 procent.

De Brusselse sterindex profiteerde maximaal en sloot op 1.616,51 punten. De Bel20 was begin maart onder de symbolische grens van 1.600 punten gezakt. De beurzen herpakten zich, na maandag eens te meer een baaldag te hebben beleefd. Toen gingen de indexen lager, nadat beleggersgoeroe Warren Buffett zich somber uitliet over de Amerikaanse economie, en de Wereldbank een krimp van de globale economie voorspelde. 

Dinsdag paste IMF-topman Strauss-Kahn zijn prognoses aan aan de gewijzigde economische realiteit. 'De wereldeconomie kan voor het eerst in decennia krimpen', zei de Fransman op een conferentie in Tanzania. Tot voor kort rekende het IMF nog op een groeicijfer van 0,5 procent, maar steeds meer economen achten dat nu onhaalbaar. De Duitse export bleek vandaag overigens met 4,4 procent afgenomen in januari tegenover de vorige maand. Dat toont aan dat de crisis onverminderd voortraasde in 2009.

Beleggers laten het voor een keer niet aan hun hart komen. Zij reageren vooral verheugd, op de bemoedigende, uitgelekte memo van Vikram Pandit, de topman van Citigroup. Daarin staat te lezen dat Citigroup winstgevend was in januari en februari. Wereldwijd worden de financiƫle aandelen opnieuw opgepikt. In de Bel20 sloten Fortis, Dexia en KBC op veilige winst.

Ook de beter dan verwachte jaarcijfers en een goed gevuld orderboek van lucht- en ruimtevaartconcern EADS zorgen voor opluchting. Fors afgestrafte industrials (Bekaert, Umicore, Agfa-Gevaert), die steevast kopje-onder gingen in de recente verkoopgolven, werden dinsdag weer opgeraapt. Ook het nieuws dat EADS zijn dividend optrekt, geeft vertrouwen.

De nutssector stond wat onder druk, na een winstwaarschuwing van de Duitse energiereus E.ON. In Brussel zette dat nieuws GDF Suez aanvankelijk onder druk, maar bij de slotbel was ook daar het verdict positief.

PDG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud